Sobota, 27. dubna 2024

Vědci zvažují rizika nanotechnologií

Vědci zvažují rizika nanotechnologií
Vědci zabývající se nanovědou a nanotechnologiemi jsou zřejmě více než veřejnost znepokojeni jejich případnými dopady na lidské zdraví nebo na životní prostředí. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil vědecký časopis Nature. "Naše práce ukazují rozdíl v chápaní možných rizik nanotechnologií veřejností a odborníky, který ukazuje vážné nedostatky v informovanosti lidí," uvedli autoři studie a vyzdvihli potřebu více a hlouběji seznamovat s užitečností i riziky nanotechnologií.

Dietram Scheufele z amerického Wisconsinského univerzitního systému a jeho tým srovnávali dva nedávné průzkumy. Jeden z nich se uskutečnil mezi 1015 dospělými Američany, druhý mezi 363 vědci a techniky pracujícími v oblasti nanotechnologií.

Vědci jsou optimističtější než veřejnost pokud jde o potenciální užitek výzkumu v této oblasti. Většina z nich si myslí, že povedou k lepší léčbě nemocí, dopřejí lidem čistší ovzduší a lepší řešení energetických problémů. Široká veřejnost je znepokojena především případným negativním dopadem na zaměstnanost a soukromý život. Vědci jsou ovšem mnohem více znepokojeni než ostatní obyvatelstvo potenciálním nebezpečím ve dvou bodech: jedni se obávají většího znečištění životního prostředí a druzí zase nových zdravotních problémů. Manipulace s hmotou v měřítku nanometru (miliardtina metru) znamená revoluci pro lékařství, elektroniku i průmysl. Tyto technologie ovšem vyvolávají znepokojení pokud jde o situaci, kdyby se do okolního prostředí nekontrolovaně rozptýlily tyto nepatrné částečky, které mohou proniknout až do živých buněk, podobně jako tomu bylo např. u azbestu.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů