Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologická katastrofa, vytieklo 15-tisíc ton ropy

Ekologická katastrofa, vytieklo 15-tisíc ton ropy

Soul - Obrovský ropný tanker registrovaný v Hongkongu sa zrazil s ďalším plavidlom v mori pri západnom pobreží Južnej Kórey. Do vody tak uniklo približne 110-tisíc barelov ropy, čiže 15-tisíc ton, uviedlo juhokórejské ministerstvo námorníctva a rybolovu.

Po zrážke ostali v 146-tisíc tonovom tankeri Hebei Spirit tri diery, čo vyústilo do najväčšieho priesaku ropy do pobrežných vôd v dejinách Južnej Kórey.

Množstvo 15-tisíc ton ropy vyliatej do mora sa rovná 17,4 milióna litrov. Tanker kotvil v prístave Tesan približne osem kilometrov od pláže Mallipo a viezol asi 260-tisíc ton ropy, keď doňho narazilo ďalšie plavidlo a prerazilo jeho nákladnú časť.

Medzitým už juhokórejská pobrežná stráž zastavila vytekanie ropy z obrovského tankera kotviaceho pri západnom pobreží Južnej Kórey a čistí more v oblasti.

Miesto havárie sa nachádza 11 kilometrov od pláže Mallipo a približne 150 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Soul.

Celá táto pobrežná oblasť je obľúbená pre malebné pláže. Nachádza sa v nej morský park a predstavuje dôležitú zastávku pre sťahovavých vtákov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů