Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jižní Korea čelí ekologické katastrofě

Jižní Korea čelí ekologické katastrofě
 

Tisíce lidí, někteří sužovaní bolestmi hlavy a nevolností z dusivého pachu ropy, se s kbelíky a lopatami snaží očistit pláže, které v sobotu zamořila ropa z proraženého tankeru. Nejhorší ekologickou havárii, jakou kdy Jižní Korea zažila, se snaží kromě 7500 policistů, členů pobřežní stráže i dobrovolníků zvládnout také 105 lodí, píše agentura AP.

"Pracujeme tvrdě a pokračujeme v čištění," řekl Kim Un-te z místní pobřežní stráže. Z hongkongského tankeru Hebei Spirit uniklo do Žlutého moře více než 10 000 tun ropy, když do něj v pátek narazil jihokorejský člun s jeřábem. Vlivem velkého větru a silných proudů se utrhlo lano, jímž byl přivázán k vlečné lodi. Tanker Hebei Spirit kotvil asi 11 kilometrů od břehu a čekal na vyložení nákladu 260 000 tun ropy.

Včera se podařilo utěsnit poslední trhlinu, z níž nadále unikala ropa. Plocha zamořeného pobřeží, kterou nyní úřady odhadují na 17 kilometrů délky, už by se neměla zvětšovat. I tak se v moři a na pobřeží ocitlo více než dvakrát větší množství ropy než při dosud nejhorší ekologické katastrofě, která Jižní Koreu postihla v roce 1995.

Korejská vláda označila únik ropy oficiálně za "katastrofu", což usnadňuje regionálním úřadům mobilizaci lidí, vybavení i materiálu pro zvládnutí situace. Vláda ovšem nevyhlásila zasažené území za "oblast katastrofy", což by znamenalo, že místní obyvatelé mají nárok na vládní finanční pomoc.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů