Středa, 24. dubna 2024

Koralový triangel v Ázií je ohrozeným prírodným bohatstvom

Koralový triangel v Ázií je ohrozeným prírodným bohatstvom
Predstavitelia ázijských prímorských krajín apelujú na ochranu rozsiahleho územia koralových útesov v Indickom a Tichom oceáne. Šesť krajín, medzi ktoré patrí napríklad aj Indonézia, vyvíja iniciatívu, ktorá ma zamedziť, aby Ázia prišla o obrovské prírodné bohatstvo.
"Je mi naozaj ľúto, že morské zdroje sú sústavne devastované námornou dopravou, rybolovom a znečisťovaním," povedal indonézsky minister pre morské záležitosti Freddy Numberi. Krajina navrhuje vybudovať hrádze, ktoré by izolovali loďstvo od vzácnych koralov.

Koralový triangel sa nachádza v blízkosti Filipín, Východného Timoru, Indonézie, Malajzie, Papuy Novej Guiney a Šalamúnových ostrovov.

Tvorí ho viac ako 600 druhov koralov, v ktorých býva okolo 3000 druhov rastlín a rýb. Na koraly nepriaznivo vplývajú aj klimatické zmeny, práve pre ne môže tento ekosystém už čoskoro patriť k mimoriadne ohrozeným.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů