Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická varianta Vánoc: stromeček v květináči

Ekologická varianta Vánoc: stromeček v květináči

Pojizeří - Ty tam jsou doby, kdy v záchvatu ekologického cítění lidé stáli frontu na umělohmotné vánoční stromečky. Dnes již lze koupit živý pichlavý symbol Vánoc tak, aby nám přes zimu neuhynul a zároveň se dal použít i příští rok.

Sazenici můžeme použít opakovaně

Takové stromky nabízí už od začátku prosince Ludmila Kolářová z Bělé u Turnova.

„Kdo si koupí stromek v květináči, může ho na jaře vysadit v přírodě nebo si ho ponechat do dalších Vánoc. Rostlina to přečká bez újmy,“ říká pěstitelka.

V květináči si tak lidé mohou koupit nejen klasický pichlavý smrček, ale i jedli nebo borovici. A jak potvrzuje Ludmila Kolářová, zájem o živé stromky v květináči je rok od roku větší.

„Jde o investici, která je mnohonásobně výhodnější, než koupě řezaného nebo umělého stromku. V květináči vám smrček vydrží mnoho let a nakonec ještě třeba ozdobí vaši zahradu,“ vzkazuje pěstitelka.

Po svátcích nesmí pichláč na mráz

Stromek je nutné přechodně umístit do chladna, třeba někam na chodbu nebo do garáže a během svátků ho nedávat ke zdroji tepla, aby nezačal růst. Vystrčení ven na mráz by ho pak v lednu mohlo zahubit. Je proto vhodné si „pichláka“ nechat doma až do jara, pokud s námi stráví ozdoben celé vánoční svátky.

V nabídce kromě sazenic jehličnanů má Ludmila Kolářová také klasické řezané vánoční stromky, které začala nabízet na Turnovsku patrně jako první. I zde je třeba uvést, že se nejedná o stromky, které se pěstují proto, aby se prodávaly, ale o stromky, které musí z lesa zmizet stůj co stůj.

Mladé smrky by stejně vykáceli

„Smrčky pocházejí z Jizerek, které jsou v současné době aktivně zalesňovány. Mladí jehličnané slouží jako podpůrné laťky k listnáčům a dalším původním stromům. Jakmile nový porost dosáhne samostatnosti, musí smrčky z hor zmizet, neboť je to nepůvodní dřevina, která zde nemá co dělat,“ vysvětluje pěstitelka.

Smutek lidí, kteří litují, že za každými Vánocemi stojí jeden mrtvý stromeček, tak dostává zcela nový úhel pohledu. Smrky, které by totiž byly tak jako tak lesníky vykáceny, by skončily na pile nebo by se štěpkovaly do kompostu. A když u toho stihnou ještě ozdobit náš vánočně oděný domov, jejich budoucí osud nijak nezmění.

Jaké seženete vánoční stromky?

* Smrk ztepilý: Nejlevnější, avšak velmi oblíbený. Nevýhodou je brzký opad jehličí ve vytápěných prostorách.

* Smrk pichlavý: Levný, existuje několik barevných variant od tmavozelené po stříbřitou. Dlouho vydrží v původním stavu, příliš neopadává.

* Smrk omorika: Dražší, původem z Jugoslávie. V současné době se začíná na českém trhu pozvolna objevovat.

* Borovice lesní: Levná, v Čechách neobyčejně oblíbená. Klasický vánoční strom. Vydrží déle v teple než smrk.

* Borovice černá: Dražší, má širší korunu než borovice lesní. Stromek velmi dekorativní, v posledních letech její popularita stoupá.

* Jedle kavkazská: Dražší, avšak spolu se smrkem pichlavým patří k nejvíce prodávaným vánočním stromkům. Pro mnoho lidí se stala archetypem vánočního stromku. Dokáže udržet jehlice dlouho i v teplých místnostech.

* Jedle vznešená: Drahá, lesnicky nepoužívaný strom. Na českých vánočních trzích se začíná teprve objevovat. Jako většina jedlí značně dekorativní jehličnan.

Zdroj: www.vanocni-stromky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů