Čtvrtek, 28. března 2024

Střed Evropy Martina Ehla

Střed Evropy Martina Ehla
Ve středu mu byl rok, jeho váha už překročila metrák, ale hravost ho neopouští. Kdo to je? Největší medvědí celebrita všech dob, lední medvěd Knut z berlínské zoo.

Zprávy z medvědího středoevropského světa se množí od té doby, co byl v Bavorsku před dvěma lety zabit medvěd Bruno, který se sem zatoulal z italské rezervace, kde se narodil slovinským medvědím rodičům. Zatímco Bruno byl lokální celebritou, jejíž podobizny se objevily na bavorských puclácích, Knut má již statut celebrity celoněmecké.

Má vlastní stránku ve Wikipedii, byl prvním medvědem na obálce časopisu Vanity Fair, vyšla o něm kniha a jeho ošetřovatel, který až donedávna dvakrát denně s medvědem bavil publikum, dostal nejvyšší berlínské vyznamenání.

To všechno kvůli tomu, že letos v březnu německý bulvár citoval jednoho ochránce přírody. Dotyčný pravil, že medvídě má být utraceno, když ho jeho matka odvrhla. Zvedla se vlna podpory pro medvídka, která na jaře zastínila v Německu dokonce i oslavy 50. výročí založení Evropské unie.

Přitom je to první polární medvěd narozený v zoo v Berlíně po třiceti letech! I seriózní média jako Der Spiegel mají na svých webových stránkách kvíz ze znalostí o životě nejslavnější medvědí celebrity.

Dnes už sice Knut není tím malým hravým medvídětem, ale stále uvádí do varu desítky tisíc návštěvníků a stále vydělává berlínské zoo statisíce (mají ho registrovaného jako ochrannou známku). Prodávají se DVD, knihy, hračky a akcie zoo si stále drží vysokou hodnotu.

Medvědi se prostě vrátili. Když v září skupina polských turistů ukamenovala divokého medvídka v Tatrách (krmili ho a housky jim záhy došly), zvedla se v Polsku vlna odporu.

Slovensko zase zvažuje, že by přemnožené huňáče mohlo vyvážet a ještě na nich něco vydělat. Není to úplná novinka, Slovinci už něco podobného dělají dávno, ale ti jsou ve všem tak trochu napřed.

AUTOR: Martin Ehl

Autor je vedoucím redaktorem zahraničního oddělení HN
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů