Pátek, 19. dubna 2024

Písek kácí stromy na Bakalářích, ekologové proti tomu protestují

Písek kácí stromy na Bakalářích, ekologové proti tomu protestují

Písek - Písek dnes začal kácet 20 kaštanů na Bakalářích. Stromy jsou podle města ve špatném stavu a po rekonstrukci celého prostoru je mají nahradit nové. S kácením nesouhlasí někteří obyvatelé města, podle nichž je kácení kaštanů nezákonné. Město ale toto tvrzení odmítá, stížnost sdružení také v létě zamítl Nejvyšší správní soud, řekla ČTK mluvčí radnice Jindřiška Váverková.

"Městský úřad trvá na tom, že jsou splněny všechny podmínky tak, jak jsou deklarovány ve vydaných a pravomocných povoleních jak na kácení stromů, tak na úpravu komunikací," uvedla Váverková. Podle odpůrců kácení je sice na kácení vydáno pravomocné rozhodnutí, město ale nesplnilo podmínku, že při kácení musí mít veškerá stavební povolení na úpravu Bakalářů. "O některá povolení ještě ani nebylo zažádáno. Například na úpravu kanalizace," řekl ČTK Martin Zborník, který proti kácení protestuje. Prvních šest stromů pokácela radnice už loni.

Odpůrci se dnes snažili pokácení zabránit, ale zpozdili ho jen o pár hodin. "Teď už se zase vesele kácí dál, protože prvním úkonem bylo v 08.00 vyřezání klínů do kmenů, a narušili tak stabilitu stromů. Takže stromy se stejně budou muset vykácet," podotkl Zborník.

Zborník organizoval kvůli kaštanům na Bakalářích několik jednání. Zdůraznil, že město odpůrcům kácení slibovalo veřejné projednání věci, ale slib nedodrželo. Podle vedení města se ale veřejná diskuse o problému stromů na Bakalářích vedla několik měsíců. Lidé, kteří s kácením nesouhlasili, také podle radnice nepředložili žádný návrh zastupitelstvu, ani nezorganizovali například referendum, v němž by občané sami mohli rozhodnout o osudu stromů.

Zastupitelé o kácení stromů rozhodli loni 26. ledna. Žádost o pokácení pak schválil odbor životního prostředí, proti rozhodnutí se ale odvolalo sdružení Lípa 2000. O pokácení 20 kaštanů pak rozhodl krajský úřad. Sdružení Lípa 2000 pak podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Soud ji ale letos v říjnu zamítl jako nedůvodnou. "Proti tomuto rozsudku, který nabyl právní moci, již nejsou opravné prostředky přípustné," vysvětlila Váverková.

Město chce z Bakalářů, které dnes zabírá z velké části parkoviště, vytvořit odpočinkovou zónu. Nový vzhled by měl navázat na historii prostoru. Kameny by měly naznačit původní hradby a kamenné lavice nejstarší píseckou školu. Vykácené jírovce maďaly nahradí nový druh jírovec pleťový. Opraví se povrchy, vybuduje nové osvětlení, osadí se zeleň a prostor ozvláštní i umělecká díla. Náklady na první etapu dosáhnou 30 až 35 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů