Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Aino Heikkinen z Finska získala cenu EU pro ženu - vynálezce za recyklovaný stavební materiál využitelný pro nízkonákladové stavění v Africe. Podle autorky jsou odpady výtečným zdrojem surovin, které lze využít. Přesný recept stavební hmoty není zveřejněn, ale jedním z hlavních podílů je odpadní textil. Tento materiál rozemletý na kusy se kombinuje s cementem. "Důležitou vlastností cementu je pevnost, stabilita a viskozita, které lze dosáhnout přidáním rozemletého textilu," říká Aino Heikkinen. Tento nový materiál může zabezpečit okamžité a dostupné bydlení pro lidi v rozvojových zemích, stejně jako se dá použít v případě živelných katastrof. Technologie přitáhla pozornost ve Finsku i v zahraničí. Při provozních zkouškách materiál osvědčil dobré vlastnosti a nyní se hledá investor, který by ho dostal na trhy.

Již druhé zasedání Monitorovacího výboru OP Životní prostředí se bude konat ve čtvrtek 13. prosince 2007 v Praze. Předmětem jednání budou mimo jiné aktuální informace o stavu vyjednávání OP ŽP s Evropskou komisí, aktuální informace o přijatých žádostech z 1. výzvy, informace o probíhající 2. výzvě a o připravované 3. výzvě.

Rozdíl v ceně biopotravin a běžných pochutin se liší výrobek od výrobku. K nejdražším biopotravinám většinou patří ty živočišného původu.
Například biovejce bývají až několikanásobně dražší proto, že i slepice je třeba chovat ekologicky ve výběhu, místo nejlevnějším způsobem v klecích. Ze stejného důvodu je drahé bio kuřecí maso. Až třikrát dražší je biosýr, vyráběný v malých objemech. Naopak biomléko či jogurty tak drahé nejsou, protože je už některé mlékárny vyrábějí ve větším množství. Brambory nebo jablka s přídomkem bio bývají dražší zhruba o 40 procent.

Bývalý americký viceprezident Albert Gore a Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) včera v Oslu převzali Nobelovu cenu za mír za své aktivity proti globálnímu oteplování. IPCC při slavnostním ceremoniálu zastupoval jeho šéf, indický vědec Rádžendra Pačaurí. Gore ve své děkovné řeči vyzval USA a Čínu, aby se přestaly navzájem obviňovat z nečinnosti a začaly společně bojovat proti globálnímu oteplování.

Deník Právo dnes komentuje skutečnost, že policie prověřuje podezření z finančních a daňových machinací ve firmě vicepremiéra a předsedy zelených Martina Bursíka Ecoconsulting. "Škodolibost, pomsta, nebo Boží mlýny? Tak se asi bude ptát Martin Bursík po návratu z Bali, až ho kriminalisté seznámí s anonymním udáním," píše deník. Odhaduje, že Bursíka bude dále jistě zajímat, kdo je neznámým "dobrodincem", který na něj upozornil policisty: zda přičinlivý kriminalista, někdo z naštvaných zelených vzbouřenců, nebo lidovecká ruka vracející mu jízlivě jeho mravní rozhořčení nad snahou Jiřího Čunka dostat se zpět do vlády. Autor komentáře Bursíkovi přeje, aby udání bylo plané. "Ostatně jedna čunkiáda křehkému českému voličstvu stačí, bursíkiádu navíc by nemuselo přečkat ve zdraví," soudí. Deník si klade otázku, jak by premiér Mirek Topolánek řešil situaci, když by se ukázalo, že Bursíkovo podnikání skutečně není v pořádku. "Ukázal by Bursík morální převahu nad Čunkem a preventivně by odstoupil z vlády? Také by si ale od něho mohl vypůjčit hroší převlek a setrvávat ve jménu nutného prosazení reforem," vypočítává Právo. Podle komentátora to každopádně vypadá, že vládní koalice bude mít nervózní Vánoce.

Záchranou unikátní historické památky vznikl v Hoslovicích na Strakonicku první skanzen na jihu Čech
Nejstarší vodní mlýn v Čechách u Hoslovic na Strakonicku se podařilo zachránit.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů