Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstva se hádají o jaderné úložiště

Ministerstva se hádají o jaderné úložiště
Budou smět obce znemožnit státu uložit v jejich blízkosti radioaktivní odpad? Právě teď o to svádí bitvu ministerstvo průmyslu Martina Římana a ministerstvo životního prostředí Martina Bursíka.

Martin Říman říká ne. Jeho úřad vypracoval analýzu, ve které tvrdí, že zavádět nové možnosti, jak se úložištím bránit, je zbytečné. Obce už jich prý mají dostatek. Analýzou se dnes bude zabývat vláda.

"Současný právní stav umožňuje obcím ovlivňovat, jaké stavby se v jejich katastru staví," říká mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. "Pokud si totiž chcete cokoli postavit, a je jedno, jestli je to dům nebo úložiště, musíte podstoupit správní řízení a dostat stavební povolení. Tohoto řízení se obec samozřejmě účastní," dodává.

Poslední slovo má úřad

Jenže stavba hlubinného úložiště nepodléhá stavebnímu, ale hornímu a atomovému zákonu. Stavební zákon se týká pouze staveb na povrchu.

"Těchto řízení se obec neúčastní, takže do nich zasahovat nemůže," vysvětluje Pavel Doucha z Ekologického právního servisu, který stojí na straně ministerstva životního prostředí. "V tuto chvíli nemají žádný nástroj na to, jak tomu zamezit," dodává.

Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu by tak obce měly smůlu. Mohly by sice rozhodovat o tom, zda nad úložištěm bude stát dům, do umístění radioaktivního odpadu by však zasahovat nemohly. "Nemohou ani mluvit do bezpečnosti zařízení," zdůrazňuje Pavel Doucha. O umístění úložiště a o tom, jak bude vypadat, totiž podle zákona rozhoduje Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Proti ministerstvu průmyslu a obchodu stojí ministerstvo životního prostředí. "Účast obcí na rozhodování o místění úložiště radioaktivního odpadu je podle atomového zákona nedostatečná a je třeba ji zvýšit," říká mluvčí úřadu Jakub Kašpar.

"Nemáme dostatečné možnosti, jak to odmítnout, zákony nám to nedovolují," tvrdí Vladimír Smolík, starosta Pačejova.

Právě Pačejov je jednou z možných lokalit.

Vláda obcím slíbila hlas

Podle Martina Římana by ale obce neměly mít rovnoprávné postavení při rozhodování o úložišti. To jim přitom vláda slibovala už v programovém prohlášení.

Pokud by Bursík vyhrál nad Římanem a obce by musely s umístěním radioaktivního odpadu souhlasit, mohlo by se stát, že žádné úložiště v Česku nebude. Na uložení jaderného odpadu je totiž v Česku zatím vytipováno šest lokalit.

V několika obcích z těchto lokalit se letos uskutečnila referenda. Většina občanů v nich byla proti.

Průzkumy lokalit se znovu rozběhnou za dva roky. Do roku 2015 by Česko dvě z nich mělo vybrat, úložiště by pak mělo vzniknout do roku 2065.

Řada zemí se na podobné úložiště připravuje, v Evropě ho zatím staví pouze Finsko. "Ve většině států se obce rozhodování přímo účastní," říká Pavel Doucha.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů