Pátek, 19. dubna 2024

Košice a dopravný podnik investujú do ekologizácie MHD

Košice a dopravný podnik investujú do ekologizácie MHD

KOŠICE 11. decembra (SITA) - Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zvýšil počet autobusov jazdiacich na ekologický stlačený zemný plyn (CNG) zo šestnásť o desať a v krátkom čase k nim pribudne ešte ďalších deväť. V meste bude v budúcom roku jazdiť až 35 autobusov na ekologický pohon CNG. V rámci obnovy vozového parku dnes spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel (SPP) otvorila novú plniacu stanicu CNG na ulici Pri prachárni, ktorá bude slúžiť nielen pre autobusy MHD, ale aj pre ostatných motoristov jazdiacich na toto ekologické palivo.

Ako uviedol zástupca SPP Ľubomír Blaško, prvú plniacu stanicu CNG v Košiciach vybudovali v roku 2003. V rámci druhej etapy výstavby, ktorú dnes slávnostne uviedli do prevádzky, má plnička CNG dva kompresory, jeden stojan na rýchle plnenie a druhý na sekvenčné plnenie, kde možno plniť CNG do štyroch autobusov.

„Náklady na vybudovanie plničky vo výške takmer 20 miliónov korún znáša SPP. Ku kvalite a bezpečnosti prevádzky prispeje aj moderný softvér. Plniaca stanica CNG bude okrem DPMK slúžiť aj ostatným motoristom využívajúcim toto ekologické palivo. Ročne sa tu má predať vyše milióna metrov kubických stlačeného zemného plynu, čo je nárast o takmer 60 percent v porovnaní s rokom 2007,“ povedal Blaško.

DPMK na základe tendra kúpilo tento rok od českej firmy TEDOM 19 autobusov v hodnote približne 130 miliónov korún, ktoré sú už priamo z výroby upravené na pohon CNG. Ako pre agentúru SITA uviedol predseda predstavenstva DPMK Ladislav Bruňák, v rámci ekologizácie MHD chcú, aby mesto aj v budúcom roku na obnovu vozového parku, ktorý sa počas uplynulých štyroch rokov neobnovoval, vynaložilo ďalších 130 miliónov korún. Doložil, že hlavnou výhodou autobusov využívajúcich ako palivo CNG sú ekologické prínosy, no v porovnaní s naftou sú nezanedbateľné aj nižšie náklady na pohonné hmoty, menšie opotrebovanie motorov.

Najviac autobusov s pohonom na CNG, až 162, jazdí v Bratislave, ich počet v Košiciach vzrastie na 35, využívajú ich však aj v Nitre, Michalovciach a vo Zvolene.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů