Čtvrtek, 28. března 2024

Výherci soutěže v třídění odpadů na Vysočině převzali ceny

Výherci soutěže v třídění odpadů na Vysočině převzali ceny
JIHLAVA (WR) - Na Vysočině třídí odpady nejlépe v Karlově, v České Bělé, v Polné a v Třebíči. Jejich starostové si v sídle Kraje převzali diplomy, upomínkové předměty i finanční odměnu určenou na další podporu odpadového hospodářství ve městě.

Do soutěže "My třídíme nejlépe 2007" bylo zapojeno na 650 z více než 700 obcí Vysočiny, a to ve čtyřech hlavních kategoriích podle počtu obyvatel. "Podíl tříděných odpadů se meziročně zvýšil o šest a půl procenta," řekl na setkání náměstek hejtmana Pavel Hájek.

Ve třídění komunálního odpadu převyšuje Vysočina průměr. Každý obyvatel odnesl loni do kontejneru téměř 30 kilogramů papírů, plastů, skla a nápojových kartonů. V celém Česku to bylo zhruba o dva kilogramy méně. O něco více se vybralo i vysloužilých elektrických zařízení. Rezervy jsou ještě v papíru, zlepšit by se měl také výběr bílého skla. V obcích kraje je rozmístěno na 11 tisíc kontejnerů na tříděný odpad. Každý obyvatel kraje v průměru vyprodukuje za rok 250 kilogramů odpadů, většina jich končí na skládkách.
Vítězným obcím se daří především vlivem dobré kampaně i investicím do životního prostředí.

Specificky papíru nejvíce vytřídili obyvatelé Valdíkova, plastů v Ubušínku a skla v obci Rybníček.

V Polné na Jihlavsku, která zvítězila v kategorii soutěže do deseti tisíc obyvatel, například letos vynaložili mimo běžné výdaje na likvidaci odpadů ještě 370 tisíc korun na jednorázovou akci "Za Polnou krásnější". Jeden den v roce obyvatelé mají možnost před dům připravit to, co se jim doma už nehodí a město odpady zlikviduje. "Nekončí tak na černých skládkách," uvedl starosta Jindřich Skočdopole.
 
Vydavatel: Ochrana obyvatel
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů