Pátek, 26. dubna 2024

Stát chce zredukovat výši ekoškod

Stát chce zredukovat výši ekoškod
Stát chce až o desítky miliard korun snížit výdaje na odstranění starých ekologických škod, které jsou zatím vyčísleny na zhruba 120 miliard korun. Bude to zásadní podmínkou tendru, který na zajištění likvidace škod vypíše ministerstvo financí už do jednoho roku. HN to potvrdil první náměstek ministra Ivan Fuksa.

Přesto ale výše zamýšleného tendru bude rekordní. Na záměr ministerstva vypsat výběrové řízení jen na jedinou obří zakázku upozornila jako první MF Dnes.

Do chystaného výběrového řízení budou mít přístup nejen tuzemské, ale i zahraniční firmy. "Půjde o evropské výběrové řízení, jedno z největších vůbec," říká Fuksa. Odmítá však říct, kolik by soukromá firma mohla na zakázce vydělat.

"Naše představa je, že konečná cena, kterou stát zaplatí, bude výrazně nižší, než jsou současné závazky. Čekáme, že nám firmy samy nabídnou, za kolik to budou ochotné udělat," prohlašuje přitom. V devadesáti procentech případů jsou podle něj ekologické škody pětkrát až desetkrát nižší, než na kolik jsou vyčísleny.

Postup šnečím tempem

Výši škod, které vznikly ještě před privatizací počátkem 90. let a k jejichž likvidaci se stát zavázal, označil nedávno za zveličenou i bývalý šéf FNM Roman Češka. FNM měl náhrady ekologických škod v kompetenci. "Vždy jsme byli přesvědčeni, že odhady ekologických závazků jsou nadhodnocené," řekl nedávno HN.

Škody se týkají hlavně velkých průmyslových podniků - dolů, chemiček, energetických firem. Celkem může jít až o osm set společností. Stát vlastníkům zamořených ploch slíbil, že jim jejich odstranění zaplatí. Dosud proplatil asi 36 miliard korun.

Ministerstvo financí ovšem odhaduje, že při současném tempu by likvidace trvala další čtvrtstoletí. Hlavním důvodem k vypsání tendru je proto podle Fuksy urychlení likvidace. "Musíme dělat ročně přes šest set výběrových řízení na firmy, které pak škody zlikvidují. To se nedá zúřadovat," uvedl. Proto by se o likvidaci měla by postarat soukromá firma, která vzejde z výběrového řízení.

Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil, že strategii na odstraňování ekologických škod předloží vládě do konce března příštího roku.

Proč ale má být celá zakázka nakonec svěřena jediné vítězné firmě? Ve hře byly nejprve tři varianty, počítalo se tak i s možností vypsat výběrová řízení jen na části celkové zakázky.

"Prodej závazků jedné firmě je pro stát rychlejší a lacinější. Budeme chtít, aby za nás zúřadovala závazky z ekologických škod, které platí do roku 2015. A děláme to proto, aby stát nakonec neplatil tak vysoké částky, jaké z nich plynou, a aby se to do uvedeného termínu stihlo," tvrdí ale náměstek Fuksa.

Výherce složí garanci

Stát s řešením velmi spěchá. Do konce příštího roku nebo začátkem roku 2009 by měla být podepsána smlouva s vybranou společností. Zájemců o tak mimořádnou zakázku bude podle Fuksy nejprve zřejmě hodně, jejich okruh se ale nakonec výrazně zúží. Stát si bude klást řadu podmínek.

"Můj osobní názor je, že by to neměla být jen firma, která se zabývá ekologickými škodami, ale finančně silný subjekt s velkými dodavatelskými kapacitami. Budeme také požadovat, aby složil velkou bankovní garanci," míní Fuksa.

Zdůrazňuje přitom, že tendr bude důkladně právně ošetřen. Návrh na zadání likvidace jediné firmě sice už vzala koncem listopadu na vědomí vláda, ale konkrétní příprava výběrového řízení teprve začne.

"Počítáme s diskusí politiků i expertů," upozornila například Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů