Úterý, 16. dubna 2024

Američtí inspektoři vyrazí do Číny

Američtí inspektoři vyrazí do Číny
Měsíce se vyhrocovalo napětí kvůli zboží dováženému z Číny, které způsobilo otravy malých dětí nebo domácích zvířat. Nyní Washington a Peking dospěly k sérii dohod, které by měly pomoci vzájemné vztahy urovnat. Klíčovým prvkem, který má obnovit důvěru v čínský import, budou kontroly amerických inspektorů přímo na místech výroby. Zástupci sdružení na ochranu spotřebitelů si nejsou jisti, zda nový systém kontroly bude dostatečně účinný.

Ministr zdravotnictví USA Mike Lewitt uvedl, že dohody přispějí k vytvoření "mostu" mezi kontrolními systémy obou zemí. Zároveň však dodal, že Washington bude trvat na dodržování amerických standardů a bude přísně trestat ty dovozce, kteří je poruší. "Nejtvrdší a nejrychlejší sankcí bude odepření přístupu na americký trh," řekl Lewitt.

Obchodní spor mezi Čínou a Spojenými státy se vyhrocoval od letošního jara. Tehdy byly zaznamenány tisíce případů, kdy se doma chovaní psi a kočky otrávili stravou pro zvířata dovezenou z Číny. Podobně byly zaregistrovány případy otravy u lidí vyvolané jedovatými přísadami v zubních pastách. Zvláště negativní ohlas v americké veřejnosti vyvolaly zprávy o dětech, které se otrávily z hraček obsahujících zdraví škodlivé barvy.

Vicepremiérka Wu Ji při podpisu dohod přiznala, že zprávy o špatné kvalitě čínského zboží "vážně poškodily pověst těchto druhů zboží a pověst výrobků Made in China vůbec". Řekla zároveň, že do vzájemných obchodních vztahů se dostaly "tóny nesouladu". Kritizovala však zvláště americká média, že zprávy o potížích vědomě nadsazovala. Vládě USA vytkla, že "politizovala ekonomická témata". Dosažené dohody označila za důkaz dobré vůle obou stran řešit problémy mírovým vyjednáváním.

Celkem čtrnáct podepsaných dohod a memorand zahrnuje oblasti sahající od technologie, ochrany životního prostředí až po biopaliva a zdravotnictví. Klíčová je dohoda, na jejímž základě budou moci inspektoři Federálního úřadu pro kontrolu léků a potravin (FDA) vykonávat prohlídky přímo u čínských výrobců. Efektivnost kontroly má posílit nový počítačový systém rychlejší evidence zboží, které má směřovat do USA.

Série dohod se vztahuje na vymezený okruh zboží, který může být v budoucnu ještě rozšířen. Sdružení na ochranu spotřebitelů a někteří zákonodárci však pochybují, zda i posílená kontrola bude dostatečně účinná. "Bez dostatečného financování kontroly mají ty dohody sotva cenu papíru, na kterém jsou napsány," prohlásila Caroline Smith DeWaalová ze spotřebitelské organizace Středisko vědy ve veřejném zájmu. Senátor Richard J. Rubin řekl, že "dohody se vztahují jen na úzkou část dovážených produktů, a proto se ještě nedá mluvit o obnově důvěry".

Čína a Spojené státy budou tento týden o obchodních vztazích dále jednat v rámci svého pravidelného Strategického ekonomického fóra. Peking se pouze nezavázal k lepší kontrole exportu, ale také získává. Má být ustaven lepší systém udělování víz čínským turistům. Ten by měl nejen usnadnit cestování z jedné země do druhé, ale prospěch z něho očekává především západní pobřeží USA, jako například Kalifornie.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů