Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zaplaví jaderný odpad z ciziny jihozápadní Čechy?

Zaplaví jaderný odpad z ciziny jihozápadní Čechy?

Klatovsko - Letecké zájezdy a pro jejich obce miliony korun nabídla na čtvrtečním setkání v Chanovicích na Klatovsku státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) starostům z Pačejovska. Podle nich za to chce získat souhlas s vybudováním úložiště jaderného odpadu na Pačejovsku. Navíc se dozvěděli, že by na tam mohl být ukládán i odpad ze zemí EU.

Ředitel SÚRAO Vítězslav Duda připustil, že by v pačejovském úložišti nekončil jen český jaderný odpad. „Mohlo by se sem dovážet i vyhořelé palivo z jiných států,“ řekl včera Deníku. Uplácení obcí však popírá a tvrdí, že ho starostové špatně pochopili.

Podle starostů ale SÚRAO jasně naznačilo, že by obce mohly získat finanční kompenzaci, v první fázi pravděpodobně 17 milionů. Zlomit se SÚRAO údajně pokusilo i samotné starosty. „Ptali se mě, co mají dělat, abych byl vstřícnější. Nabízeli, že mi třeba zaplatí letecký zájezd,“ řekl Deníku starosta Maňovic Miroslav Panuška.

Rozčarovaný z jednání byl i chanovický starosta Petr Klásek. „Vůbec poprvé zaznělo, že úložiště nemusí sloužit jen pro ukládání tuzemského odpadu. Některé státy Evropské unie úložiště totiž nebudou budovat, takže by u nás mohl končit odpad třeba ze Slovinska,“ uvedl Klásek.

„Dalo se čekat, že SÚRAO přitvrdí. Když bylo uložiště odmítnuto lidmi i starosty při přímé konfrontaci, tak se snaží uplácet,“ prohlásil místopředseda občanského družení Jaderný odpad – děkujeme, nechceme! Jan Benda, podle něhož by úložiště jaderného odpadu na Pačejovsku ohrozilo i další regiony.

„Neznám jediného našeho občana, který by s úložištěm souhlasil,“ prohlásil Klásek. „Je vidět, že na Pačejovsku by nám ani 17 milionů nepomohlo,“ připustil Duda. „S leteckými zájezdy jsem to takto neřekl a co se týká milionů, tak jsem jen uvedl, že ministr Říman připravuje na příští týden do vlády materiál, v němž je i to, že by se obcím v případě jaderného úložiště nabídla finanční kompenzace. Vše je ale otevřené, i těch 17 milionů jsem jen odvodil z toho, co platí jaderné elektrárny obcím ve svém okolí,“ prohlásil Duda.

 

Z historie:
Vláda zahájila přípravné práce pro vybudování hlubinného úložiště jaderných odpadů na území ČR v roce 2003. Jedním z vytipovaných míst bylo Pačejovsko, kde se ale zvedl tvrdý odpor. Podporoval ho i už zemřelý herec Miloslav Šimek.

Český stát pozastavil práce na přípravě úložiště do roku 2009.

Milan Kilián, Radmila Nagovská

www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů