Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Giant Food (Ahold) plánuje začátkem prosince v USA otevřít svůj nejnovější prototyp obchodu Super Giant, a to na jihovýchodě státu Washington, D.C. Prodejní místo s plochou 5850 m2 bude zahrnovat rozšířená oddělení pro potraviny a léky, nové oddělení s bytovým vybavením, a to vše v energeticky úsporném "balení". Životnímu prostředí šetrné prvky tvoří: vysoce výkonné chladicí a topné systémy; střecha s bílou membránou, která spíše odráží, než pohlcuje sluneční energii; záchodové splachovací ventily šetřící vodu.

O posledním listopadovém víkendu se v západní části Německa otevřela první čerpací stanice pro auta na alternativní pohon společnosti Aral. Do konce roku 2008 by těchto modro-bílých "benzínek" mělo po celém území Německa vyrůst celkem sto. Investice do projektu se vyšplhaly přibližně na sedm milionů eur.

Vína vyráběná z jablek a jiných druhů ovoce se mohou podle Evropské reformy vinného trhu stále honosit označením "vína".

Časopis The Grocer oznámil, že Tesco ukončilo přechod k vyhrazeným mléčným farmám, které pokryjí poptávku po čerstvém mléku. To znamená, že 650 milionů litrů mléka, které retailer nakoupí, dodává jedna z téměř 900 vyhrazených farem. Tesco se nyní zaměřuje na vyšší úroveň péče o zvířata a ekologickou činnost na vyhrazených farmách.

Skupina britských retailerů - Tesco, Marks & Spencer, Asda, B&Q, Alliance Boots, Sainsbury's, Co-operative Group a Waitrose - společně vypracovala schéma standardního označování obalů ohledně recyklace. O jednotné značení usilují národní autority, aby se zamezilo matení spotřebitelů. Obalové materiály jsou rozděleny do tří kategorií: "obecně recyklovatelné", které umí recyklovat více než 65 % zpracovatelů; "ověřte si lokálně", pro obaly, jež přijímá 20 až 65 % zpracovatelů; "v současnosti nerecyklováno", pro materiály recyklované méně než pětinou lo-kálních zpracovatelů. Značení je založeno na logu recyklace a je propojeno se schématem semaforu, který ukazuje, do jaké kategorie obal spadá. Značení bude také popisovat dílčí materiály, z nichž je obal vyroben.

Přípojky pro ekologii - Slavnostně byla v Rotterdamském přístavu uvedena do provozu první moderní přípojka elektrické energie pro lodě říčních rejdařů. Pilotní projekt pro Maashaven je kooperativní projekt Přístavu Rotterdam a dodavatele elektrické energie ENECO Energie. V rámci projektu bylo vybudováno 20 rozvodných elektrických skříní, každá s 6 přípojkami pro malé lodě. Obsluha každé takové lodě si před zakotvením u přístavní hráze v přístavu Maas může zajistit přes mobilní telefon možnost připojení na elektrický proud. Cílem projektu je snížit produkci emisí CO, hluku a prachových částic z provozu generátorů jednotlivých lodí. To je přínosem jak pro osádky lodí, tak pro obyvatele v sousedství. Po vyhodnocení projektu v roce 2009 bude rozšířena dodávka elektrického proudu pro další lodě.

Svařovna automobilky TPCA získala novou rekuperační jednotku pro ohřev vzduchu proudícího do provozu. Zařízení velikosti stavební buňky bylo nainstalováno na střechu továrny pomocí helikoptéry. Původní ventilační zařízení fungovalo na principu směšování čerstvého studeného vzduchu s již ohřátým vzduchem ze svařovny. Nyní bude teplo z odváděného vzduchu akumulováno ve výměníku a následně použito k ohřevu nasávaného čerstvého vzduchu zpět do továrny. Hlavní výhodou je úspora energie a zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců. Roční úspory se odhadují na 1 mil. Kč a návratnost investice do 2,5 roku. Pro TPCA je velice důležité také snížení produkce emisí CO2 vznikající při ohřevu vzduchu pro svařovnu v zimních měsících. Výkonná rekuperační jednotka dokáže vyměnit a ohřát 13,89 m3 za sekundu, za hodinu přivede do továrny až 50 tis. m3 čerstvého vzduchu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů