Sobota, 27. dubna 2024

Nové Česko - německé stránky přinesou informace o ekologické výchově

Nové Česko - německé stránky přinesou informace o ekologické výchově

Liberec - Zvyšovat povědomí dětí o ekologické problematice a zároveň je přimět, aby se aktivně zapojily do zlepšování životního prostředí.

Takový je cíl nových Česko – německých internetových stránek, které do konce letošního roku zpřístupní liberecká obecně prospěšná společnost Venkovský prostor. Stane se tak na závěr projektu nazvaného Přeshraniční síť ekologické výchovy v Euroreginu Nisa.

„Internetové stránky budou propojeny se stránkami zapojených škol a dalších zainteresovaných organizací. Nabídnou například přehled organizací zabývajících se ekologickou výchovou s působností na území Euroregionu Nisa nebo vhodné učební pomůcky ekologické výchovy,“ uvedla Kateřina Tandlerová z Venkovského prostoru.

V rámci projektu, který podporuje přeshraniční partnerství škol a ekovýchovných insitucí, byl ve čtyřech jazycích vydán leták s informacemi o ekologické výchově v Euroregionu Nisa a výběrem ekovýchovných organizací z Čech i Saska.

Projekt se mohl uskutečnit díky podpoře z Fondu malých projektů Interreg IIIA a fungovat začal letos v sprnu. Venkovský prostor na něm spolupracoval se Křesťansko-sociálním vzdělávacím institutem Sasko a také se Saskou zemskou nadací pro přírodu a životní prostředí.

„Organizovali jsme vzdělávací akce a exkurze pro žáky základních a středních škol v celém euroregionu. Zaměřili jsme se na praktické příklady  ekologického zemědělství a péče o krajinu,“ popsala podstatu projektu Kateřina Tandlerová.

Například žáci třetích tříd základní školy v Hrádku nad Nisou a německém Hartau  mohli díky projektu navštívit vzdělávací středisko a bylinkovou zahradu v saském klášteře St. Marenstern. Němečtí a čeští středoškoláci zase společně zavítali do ekologického centra Střevlík v Oldřichově v Hájích. Prohlédli si  také  biofarmu Filoun v Plavech na Jablonecku.
 Aleš Vávra

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů