Úterý, 23. dubna 2024

Vývoj událostí kolem vyšetřování vicepremiéra Martina Bursíka

Vývoj událostí kolem vyšetřování vicepremiéra Martina Bursíka

Vývoj hlavních událostí kolem vyšetřování vicepremiéra a předsedy zelených Martina Bursíka kvůli údajným daňovým únikům:
6. prosince - Na pražskou policejní správu přišlo anonymní trestní oznámení. Podle deníku Aha souviselo s aktivitami firmy Ecoconsulting, kterou má ministr Bursík s bratrem Jiřím.
10. prosince - Média informovala o tom, že pražští policisté prověřují podezření kolem Bursíkovy firmy. Podle serveru Aktualne.cz šlo o možné finanční a daňové machinace. Deník Blesk napsal, že Bursík s bratrem Jiřím možná podnikají osm let bez živnostenského oprávnění.
- Bursík, který byl na konferenci OSN na indonéském ostrově Bali, prohlásil, že je ochoten spolupracovat s vyšetřovateli. Nepřímo také naznačil, že za oznámením by mohl stát bývalý náměstek ministryně školství a jeho někdejší daňový poradce Jaromír Soukup. Soukup to rázně odmítl.
12. prosince - Mladá fronta Dnes napsala, že Bursík v roce 1999 pronajal pražský dům vlastní firmě Ecoconsulting, která inkasovala nájemné a mimo jiné platila nižší daň z příjmu, než jakou by platil Bursík jako fyzická osoba. Podle spekulací médií mohly být motivem jednání i spor s bratrancem o restituované domy nebo rozvod s bývalou manželkou.
14. prosince - Lidové noviny napsaly, že Bursík a jeho bratr Jiří jsou podezřelí z celkem pěti hospodářských trestných činů. Kriminalisté politika podezírají z toho, že připravoval trestný čin poškozování věřitele, dopustil se krácení daně, porušil povinnosti při správě cizího majetku, neoprávněně podnikal a porušil "závazná pravidla hospodářského styku".
17. prosince - Městské státní zastupitelství oznámilo, že vyšetřování vicepremiéra Bursíka kvůli údajným daňovým únikům bylo neodůvodněné. Žalobkyně proto záznam o zahájení trestního řízení zrušila.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů