Sobota, 20. dubna 2024

Za dar si odečtete až 10 procent z daní

Za dar si odečtete až 10 procent z daní
Pavel Šafařík začal před lety posílat každého čtvrt roku jako dar asi pět set korun organizaci Greenpeace. "Na začátku letošního roku mi přišly informace o projektech, na které peníze šly, a současně mě upozornili na možnost odečíst si příspěvek na její fungování z daní. Toho jsem využil," říká.

Věnování peněz či věcného daru na bohulibé účely se stalo předvánočním zvykem řady Čechů. Kdo to stihne do konce prosince, uplatní si odečet daně ještě v letošním přiznání. Platí to pro zaměstnance, živnostníka i firmu.

Jak to funguje? Hodnota daru se odečítá od základu daně. Zaměstnanec pošle třeba 10 tisíc korun na charitu. Svému zaměstnavateli dá doklad o poskytnutí daru vystavený příslušnou nadací. Ten to zohlední při ročním zúčtování daně a vrátí pracovníkovi část peněz. Podnikatel si poníží základ daně v daňovém přiznání a peníze dostane od finančního úřadu.

Nemusí však přitom jít pouze o peníze. Třeba Michal Ondráček z firmy Activ poskytuje zdarma svoje služby. Má firmu, která dělá strojové výšivky. Pro nadaci Svatého Františka z Assissi vyšívá trička či polštáře zdarma nebo pomáhá s dopravou. Služby si odečte z daní.

Je možné věnovat i předměty, které už člověk nepotřebuje. Je však nutné znát jejich cenu. Podnikatelé často dávají školám či dobrovolným organizacím starší počítače či jiné vybavení z kanceláře, které již neužijí. Na základu daně se to ale často už neprojeví. "Pokud je stará kopírka už daňově odepsána, tedy po třech letech, je hodnota daru pro účely daně z příjmu nula," říká Vlastimír Čech z poradenské firmy Apogeo.

Aby si člověk mohl dar uplatnit do daní, může podpořit především právnické osoby - neziskové organizace, nadace, charity, sportovní kluby, politické strany, policii, obce, kraje či jiné složky státu. Příspěvek lze věnovat registrované církvi a náboženské společnosti, škole na podporu vzdělání, výzkumu či vývoje nebo kulturní instituci. Lze sponzorovat požární ochranu, odečíst je možné i dar věnovaný na ochranu zvířat. Rozhodující je účel - přijatelné jsou sociální, zdravotnické, ekologické, humanitární, charitativní, náboženské.

Dar je možné věnovat i fyzické osobě, a to na provozování školských či zdravotnických zařízení nebo třeba útulků na ochranu opuštěných nebo chráněných zvířat. "Také poživatelům částečného či plného invalidního důchodu, těžce zdravotně postiženým nezletilým dětem," říká Vlastimír Čech.

Věnujte víc než tisícovku

Na hodnotu daru i odpočtu však existují omezení: pokud je filantrop fyzickou osobou, tedy například živnostníkem či zaměstnancem, dar má být vyšší než dvě procenta ze základu daně nebo více než tisíc korun. Odpočitatelnou položkou je až do výše 10 procent ze základu daně.

U právnické osoby je dolní hranice dvakrát větší, tedy dva tisíce korun, a hodnota darů je odpočitatelnou položkou až do pěti procent ze základu daně. Při pomoci vysoké škole a veřejné výzkumné instituci se limit zvyšuje až na 10 procent ze základu daně.

Zaměstnanec i podnikatel mohou také darovat krev, plazmu či krevní destičky.

"Za odběr si ze základu daně může člověk odečíst částku dva tisíce korun. Pokud tedy někdo chodí na odběry pravidelně po čtvrt roce, odepíše si osm tisíc," vysvětluje daňový poradce Martin Jelínek ze společnosti Adar. Pokud by navíc dával ještě dvakrát ročně plazmu, odečetl by celkem 12 tisíc. Zaměstnanec navíc za odběr získá placený den volna, což ale pro podnikatele neplatí.

O daru musíte mít doklad

Nutnou podmínkou pro odečtení daru je mít o jeho věnování nějaký doklad.

"Nejlepší je darovací smlouva," říká Martin Jelínek. Postačí ale i potvrzení obdarovaného o přijetí daru, případně bankovní výpis o poskytnutí finanční částky na účet obdarovaného. "S tím by ovšem některý finanční úřad už mohl mít problém," upozorňuje Martin Jelínek.

Neziskové organizace taková potvrzení vystavují bez jakýchkoli problémů. V darovací smlouvě nebo na příjmovém pokladním dokladu musí být vždy uveden účel, na který člověk dar věnuje.

Orientačně lze úsporu na daních za dar vypočítat například na daňové kalkulačce na stránkách neziskovky.cz
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů