Pátek, 26. dubna 2024

Turecko chce nové elektrárny

Turecko chce nové elektrárny
Stavět se bude. Tak rozhodl turecký parlament a v listopadu letošního roku povolil budování jaderných elektráren. V plánu jsou tři z nich, s celkovou kapacitou 5000 MW. První by měla stát u města Sinop na pobřeží Černého moře a energii by mohla dodávat po roce 2012. K tomu se mají stavět elektrárny na zemní plyn a stát podporuje obnovitelné zdroje energie.

Důvod takového rozhodnutí je zřejmý - nedostatek elektrické energie. Studie ankarské vlády počítá s tím, že v roce 2020 se zdvojnásobí domácí poptávka po elektrické energii. Poptávka po elektřině roste však v Turecku ročně o osm procent.

Přitom domácími zdroji pro výrobu elektrické energie jsou zejména lignit a voda. Proto dojde ke zvýšení kapacit vodních a tepelných elektráren na lignit a antracit. Během osmi let by však mohly narazit na strop navyšování výkonu.

Ministr energetiky a národních zdrojů Hilmi Guler proto již před časem oznámil, že Turecko potřebuje investovat do energetického systému do roku 2020 více než 128 miliard dolarů.

České firmy mají v Turecku s oblastí energetiky již zkušenosti. Například společnost Škodaexport se podílela na dokončení výstavby tepelné elektrárny Avshin Elbistan B (viz snímek). Leží nedaleko od osmdesátitisícového města Elbistan, které najdeme na stejnojmenné planině, v nadmořské výšce 1200 metrů v pohoří Jihovýchodní Taurus ve východní Anatolii.

"Turecko je dlouhodobě jedním z našich tradičních partnerů. V současnosti se však objevují nové možnosti například v oblasti využití elektráren, které používají jiné primární zdroje energie, než je tradiční uhlí. Otevřené jsou možnosti spolupráce při využívání obnovitelných zdrojů energie či spalování odpadů," říká Jaroslav Hubáček, generální ředitel společnosti Škodaexport.

O vstup na turecký trh v oblasti energetiky se snaží společnost ČEZ. Ta jako jediná podala nabídku v rámci tendru na výstavbu elektráren Afsin Elbistan C a D. Tendr byl však zrušen. Přesto se ČEZ pokouší nadále v Turecku prosadit.

Jak uvádí dokument Strategie prosazování obchodně-ekonomických zájmů ČR v Turecku, připravovaný MPO, výstavba nových energetických kapacit by měla být financována zčásti ze státního rozpočtu a zčásti s využitím soukromých investic. Přispět k takovému modelu by měla probíhající privatizace výroby a distribuce elektřiny.

"Turecké ministerstvo energetiky a přírodních zdrojů prosadilo dodatek zákona, který umožňuje, aby státní elektrárenská společnost EŰAL' mohla v případě potřeby financovat výstavbu nových výrobních kapacit. Rada ministrů bude mít pravomoc rozhodnout o financování a výstavbě elektráren ze státních peněz na základě návrhu a zdůvodnění tohoto ministerstva. Na jednotlivé kapacity by pak byly vypisovány veřejné soutěže. Důvodem takového návrhu jsou průtahy a skluz plánované privatizace energetiky a obava, že se nepodaří zajistit potřebný nárůst kapacit výroby elektrické energie pomocí investic soukromého sektoru," uvádí se v chystaném materiálu MPO.

Také státní firma TEDAL' (Turkish Electricity Distribution Company), která provádí distribuci elektrické energie, by měla být zprivatizována. K tomuto účelu bylo teritorium Turecka rozděleno na 21 distribučních oblastí, které jsou nabízeny k privatizaci.

Informace o privatizaci elektráren je zveřejněna na portálu ministerstva privatizace www.oib.gov.tr
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů