Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologickou daň budou platit i odběratelé zelené energie

Ekologickou daň budou platit i odběratelé zelené energie
Ekologické dani na elektřinu se v novém roce nevyhnou ani ti, kdo dobrovolně připlácí na podporu ekologické energie. Odběratelé se mohou rozhodnout, jestli si kupovat za - o desetník dražší sazbu - takzvanou zelenou elektřinu. Protože ale dodavatelé nedokáží pro potřeby daní průkazně rozlišit, z jakého zdroje zákazník elektřinu dostává, budou ekologickou daň platit všichni.

Zatím stačilo garantovat, že "zeleného proudu" podnik neprodal více, než se ho vyrobilo. Ale po zavedení ekologické daně už to stačit nebude. Ekologickou daň proto budou platit všichni odběratelé.

Radiožurnálu to potvrdila za společnost ČEZ Ivana Vejvodová: "To je právě ta změna, kterou jsme oznamovali. Jde o to, že ekologickou daní bude zatížena i energie zelená, a je to proto, protože v systému v podstatě proudí všechna energie a my nejsme schopni u konkrétního zákazníka rozlišit, jestli odebral právě tu zelenou nebo i tu vyrobenou například v uhelných nebo jaderných elektrárnách."

ČEZ na tuto novou situaci podle Vejvodové upozorňuje své klienty: "Obesílali jsme zákazníky, kteří odebírají zelenou energii, s touto informací a s dotazem, zda chtějí i nadále odebírat zelenou energii, protože takovéto gró zelené energie se nemění. Jde o to, že ten desetihaléř, který zaplatí zákazník navíc, jde na podporu obnovitelných zdrojů, například na výzkum. Ten fond se jmenuje Fond zelené energie a skupina ČEZ ke každému desetníku, který zaplatí zákazníci, přidá i svůj desetník."

Ve Fondu zelené energie se tak za letošní rok shromáždilo už 6 milionů korun.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů