Sobota, 20. dubna 2024

Ke změnám silniční daně se vláda vrátí, novelu o odpadech odmítla

Ke změnám silniční daně se vláda vrátí, novelu o odpadech odmítla
Kabinet podruhé za sebou neschválil novelu zákona o silniční dani. Po doplnění úprav požadovaných Stranou zelených, které jsou podle ministra financí Miroslava Kalouska jen formální, vláda novelu přijme patrně 9. ledna. Ministři také odmítli poslaneckou novelu zákona o odpadech, který má znesnadnit výkup kradených kovů. Sociální program pro propuštěné železničáře na několik dalších let kabinet schválil.
Zelení si podle Kalouska vyžádali doplnění seznamu vozidel o auta s ryze ekologickým pohonem. V současné podobě novela uvádí jen vozidla s hybridním, tedy napůl elektrickým pohonem. Základní myšlenka úpravy však zůstává nezměněna, uvedl ministr.
Sleva ze základní sazby silniční daně se má podle novely odvíjet od data první registrace auta a nikoli od emisní třídy Euro, jak je tomu nyní. Ministerstvo tak chce motivovat dopravce k nákupu nových, ekologicky šetrnějších vozidel; zákon by měl být také pružnější vzhledem k rychlému vývoji norem Euro.
Nejvyšší 48procentní úleva na dani bude na vozy staré tři roky a mladší, o 40 procent méně, než je základní sazba, zaplatí majitelé aut od tří do šesti let stáří. Vlastníci starších vozů si mají naopak připlatit. S návrhem s menšími připomínkami souhlasí i dopravci.
Poslaneckou novelu zákona o odpadech vláda pošle zpět do sněmovny, zároveň ale chystá vlastní verzi právní úpravy. Na ní už pracuje ministerstvo životního prostředí s ministerstvem vnitra. Záměr skupiny poslanců ČSSD a KSČM je podle premiéra Mirka Topolánka sice správný, ale špatně napsaný.
Opoziční poslanci navrhují, aby se o železo rozšířil okruh odpadů, u kterých jsou provozovatelé sběren povinni zjišťovat totožnost prodávajícího. Například umělecká díla nebo součástky strojů by navíc nesměli 48 hodin od vykoupení prodat dál nebo s nimi cokoli provádět. Úprava by se dotkla i vrakovišť, jejichž provozovatelé by museli identifikovat prodejce autovraků.
V sociálním programu pro propuštěné železničáře je 600 milionů korun a měl by se týkat zhruba 4000 lidí. Je připraven pro případ většího propouštění na dráze, která nyní prochází velkými změnami. Dokument je klíčový pro železniční odboráře, kteří původně jeho schválením podmiňovali podpis kolektivní smlouvy. Nakonec ustoupili a podepsali smlouvu již v úterý.
Kabinet dnes také schválil společný dokument ministerstva financí a České národní banky, který vyhodnocuje plnění maastrichtských kritérií a stupeň ekonomické sladěnosti české ekonomiky s eurozónou. Česká republika pravděpodobně příští rok nesplní kritérium cenové stability, uvádí zpráva. Pověst Česka to podle Kalouska nezhorší, protože zvýšení spotřebitelských cen postihne všechny státy EU kvůli zdražování surovin na komoditních burzách.
Inflace v ČR stoupne především kvůli úpravě nepřímých daní v souvislosti s reformou veřejných financí, a Česko tak v tomto případě nebude plnit požadavky EU. Později se však podle odhadů ministerstva financí a centrální banky inflace vrátí na úroveň z minulých let. Dlouhodobě ČR neplní podmínky pro přijetí eura svým deficitem veřejných financí.
Vláda dnes ukončila připomínkové řízení k současnému návrhu zákona, který upravuje sázení a loterie. Novou předlohu začne v příštím roce připravovat ministerstvo financí. Doposud připravovaný návrh herního zákona měl platit od ledna 2009, silně ho však kritizovala města a obce a nelíbil se ani provozovatelům hazardu.
Na dnešním zasedání ministři souhlasili se stanoviskem ČR k žalobám majitelů domů u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Vládní zmocněnec pro zastupování státu u štrasburského soudu Vít Schorm má nyní dokument dopracovat a do konce roku soudu předložit. Majitelé domů žádají v žalobě po českém státu kvůli regulaci nájemného až 50 miliard korun. Dodatečné změny ve stanovisku kritizuje Sdružení nájemníků, mohou podle něj oslabit pozici státu před soudem.
Kabinet schválil také novelu zákona o vodách, která má prodloužit platnost současných povolení pro čerpání nebo vypouštění odpadních vod. Úprava vznikla kvůli případům, kdy například obce nebo firmy do konce letošního roku požádají o nové povolení, ale úřad jim ho kvůli vysokému počtu žádostí nestačí včas vydat. Přitom k 1. lednu 2008 platnost nynějších povolení skončí.
Ministři přijali i rozpočet Pozemkového fondu ČR na příští rok. Fond bude hospodařit se schodkem 250 milionů korun a na konci roku v něm zůstane asi 1,75 miliardy korun.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů