Pátek, 19. dubna 2024

Pracovníci Povodí Labe ví, kde bude voda při povodni

Pracovníci Povodí Labe ví, kde bude voda při povodni

Litoměřicko - Pracovníci společnosti Povodí Labe ví, kde by měla být voda při případné povodni. V praxi to znamená, že vodohospodáři mají přehled, kde by se měla pohybovat hladina Labe při vyhlášení prvního, druhého a třetího povodňového stupně na této řece. V upřesnění údajů jim pomohli povodně v uplynulých letech.

Při prvním stupni opustí Labe koryto

Podle údajů, které vodohospodáři poskytli Deníku, znamená první povodňový stupeň, při kterém se hladina Labe v Litoměřicích vyšplhá přes 4 metry, například zaplavení části nově vybudované cyklostezky Slavík. Dále by při tomto stupni mělo dojít k vybředění Labe na Lodním náměstí a k zaplavení části budoucí cyklostezky Lovosice – Lhotka nad Labem.

V situaci, kdy hladina Labe v Litoměřicích stoupne nad 480 centimetrů, vyhlašují vodohodpodáři druhý povodňový stupeň. V ohrožení jsou objekty veslařského oddílu ve Štětí, kde dochází k vybředění. Dále se v této fázi rozlévá Labe do polí v okolí Mlékojed, Prosmyk, Píšťan a Třeboutic.
Při vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity, jenž je také nejvyšším, který vodohospodáři vyhlašují a který nese označení stupeň ohrožení,  dochází v Litoměřicích k zaplavení koupaliště, cyklostezky pod silničním mostem a jsou ohroženy objekty na Lodním náměstí. Nemožný průjezd je obcemi Křešice a Nučnice.

Vzniku povodní nelze zabránit

„Výskytu povodní nelze zabránit. Je naprosto jisté, že povodně budou, pouze lidé neumí dlouhodobě dopředu vypočítat kdy a jak velké. Lidé ale mohou příznivě ovlivnit kulminaci povodňové vlny, to znamená maximální dosažený průtok a maximálně dosaženou hladinu,“ vysvětluje Jindřich Zídek, ředitel závodu Dolní Labe.

„Je dobře, že tento přehled existuje. Když se zvedne hladina, tak na internetu sledujeme, jaká je její výška. Při rozlivu komunikujeme s Povodím a máme tak přehled o tom, do jaké míry jsou ohroženy naše objekty,“ říká Michal Řepík z lovosické místní skupiny Českého rybářského svazu. Lovosičtí rybáři přišli při povodni v roce 2002 o dvě chaty na břehu Labe, kde měli zázemí pro rybářskou mládež. Na jejich obnovení pak čekali až do letošního jara.

Michal ZávadaMOJE LITOMĚŘICKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů