Pátek, 26. dubna 2024

Slovensko má novú prírodnú rezerváciu

Slovensko má novú prírodnú rezerváciu

Tulčík 26. decembra (TASR) - Lesoochranárske zoskupenie (LZ) Vlk so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov pripravilo a presadilo vyhlásenie prírodnej rezervácie (PR) Bisce. Tvoria ju zvyšky starodávnych dubových lesov o výmere 28,01 hektára v katastri obcí Vojčice a Horovce v okresoch Trebišov a Michalovce.

Podľa náčelníka lesoochranárskeho zoskupenia Juraja Lukáča, príroda dostala vianočný darček. Na území vyhlásenej prírodnej rezervácie bolo pred dvesto rokmi 7500 ha krásneho lužného lesa, z ktorého ostalo posledných 28 hektárov. Dobrovoľníci z LZ Vlk si tento les vzali pod patronát pred viac ako 15 rokmi. V jeho okolí vysadili tisíce pôvodných drevín, spevnili hrádze a strážia hniezda vzácnych dravcov. Navyše územie PR plánujú v budúcnosti rozšíriť aspoň na 500 ha lužného lesa.

Ako Lukáč zdôraznil, PR Bisce je po súkromných PR Vlčia a Rysia a po PR Udava a Kyjov piata na Slovensku, ktorá nemá predmet ochrany konkrétny rastlinný alebo živočíšny druh, ale chráni prirodzené, evolučné procesy. O zriadenie týchto prírodných rezervácií sa takisto postaralo LZ Vlk.

Vyhlásenie PR Bisce zverejnili v čiastke č. 8 Vestníku vlády SR s dátumom 29. novembra a s účinnosťou od 1. januára 2008. Akt vykonal ešte 2. novembra vyhláškou Krajský úrad životného prostredia Košice na základe návrhu, ktorý podalo LZ Vlk. V PR platí piaty stupeň územnej ochrany.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů