Čtvrtek, 28. března 2024

Počet obětí v Indonésii již přesáhl stovku

Počet obětí v Indonésii již přesáhl stovku
Indonéští záchranáři po celý včerejší den pokračovali v pátrání po obětech záplav a sesuvů půdy, které postihly ostrov Jáva. Podle posledních údajů při nich zahynulo nebo je pohřešováno více než 130 lidí. Naděje, že by někdo z nich byl nalezen živý, jsou ale malé.

Sesuvy půdy postihly ve středu ráno dva distrikty provincie Střední Jáva. Masa půdy a bahna pohltila celé domy a zablokovala klíčové přístupové silnice. V provincii Východní Jáva strhla rozvodněná řeka Madiun most, na němž bylo asi 50 lidí.

Do pátrání po zasypaných se zapojily stovky vojáků, policistů i místních obyvatel, kteří s pomocí lopat, motyk i holýma rukama odklízejí sesunutou půdu, jež je v některých místech až pět metrů vysoká.

Vláda do postižené oblasti vyslala pět tun instantních potravin a sušenek a deset tun potravin pro děti. Do úkrytů v kostelích, mešitách a vládních budovách se uchýlilo asi 2000 lidí, které záplavy a sesuvy půdy připravily o střechu nad hlavou.

Při sezonních deštích a záplavách každoročně v Indonésii umírají desítky lidí. Někteří ekologové a organizace obviňují úřady z toho, že jejich snahy o odlesnění jsou jednou z příčin častých sesuvů.

Podle radikálního islámského duchovního Abu Bakara Bashira, který včera přijel do postižených oblastí na Jávě, je ale příčinou tragického neštěstí nemorální chování. "Je to lekce, z níž je třeba se poučit," řekl.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů