Pátek, 29. března 2024

Ekologický projekt v povodí Nisy financovaný z evropského programu přeshraniční spolupráce

Ekologický projekt v povodí Nisy financovaný z evropského programu přeshraniční spolupráce
Dalším z řady úspěšně realizovaných projektů spolufinancovaných z evropského přeshraničního programu INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Sasko z období 2004–2006, který spravuje ministerstvo pro místní rozvoj, je i projekt Likvidace invazních rostlin v povodí Nisy. Projekt ochrany ekosystému s rozpočtem 6 milionů korun řeší povodí jako celek na rozdíl od izolovaných, nekoordinovaných zásahů prováděných v minulosti, kdy výsledky jednotlivých zásahů neodpovídaly zamýšlenému efektu.
Evropská unie přislíbila poskytnout na projekt finanční příspěvek ve výši až 4,5 mil. korun, Liberecký kraj přislíbil spoluúčast ve výši až 1,2 mil. korun a příspěvek státního rozpočtu může činit až 300 tis. korun. Projekt je realizován od roku 2006 a jeho ukončení se plánuje v září 2008.

Nežádoucí šíření nepůvodních rostlin je problémem v řadě příhraničních oblastí. V povodí Nisy na území Libereckého kraje se v současné době jedná zejména o nekontrolované rozšíření křídlatky. Břehy a přilehlé pozemky se pozvolna ztrácejí v hustých porostech agresivní nepůvodní rostliny. Rostlina kolonizuje břehy vodních toků, komplikuje protipovodňová opatření, vytlačuje původní rostlinné i živočišné druhy, ztěžuje využití zemědělské a lesní půdy a šíří se na okolní pozemky. Zvláštní souvislosti a nebezpečnost má šíření křídlatky do chráněných území. Celková mapovaná rozloha porostů těchto druhů je cca 34 ha. Kombinovanými mechanickými a netoxickými chemickými zásahy se po ošetření v roce 2008 předpokládá úspěšnost zásahu okolo 90 % na většině ploch.

Smyslem partnerství u přeshraničních projektů je v tomto případě spojení odborných znalostí naší a saské strany, koordinace práce na likvidaci křídlatky v povodí Nisy,  a využití výsledků projektu pro aplikaci podobných opatření i na německé straně.

 Ekologický projekt v povodí Nisy

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Odbor komunikace MMR ČR
Staroměstské nám. 6
110 15 Praha 1
Tel.: 420 224 861 126
E-mail: tiskove@mmr_cz
Web: www.mmr.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů