Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za nevšedními zážitky roku 2008

Kam vyrazit: Českem měsíc po měsíci
Za nevšedními zážitky roku 2008
Do hvězdárny, za motýly nebo na ochutnávku vín? Na začátek roku jsme pro vás připravili nabídku výletů, které by vám mohly zpestřit volné dny v následujících dvanácti měsících.

Odborníci tvrdí, že pokud jste workoholici, je jedním ze způsobů, jak se z koloběhu práce a povinností vymanit, detailní naplánování volného času. Pro inspiraci přináší IN magazín tipy na celý rok 2008. Při jejich sestavování jsme nevybírali jen známé akce. Naopak, více jsme se zaměřili na méně halasné, ale o to autentičtější zážitky.


LEDEN

Sněhové sochy na Pustevnách

Už podesáté vyrostou letos v lyžařském areálu Pustevny v Beskydech obří sochy ze sněhu. Jejich vznik i trvanlivost jsou dány především přízní počasí. Proto záleží, jaké klima bude na Pustevnách vládnout od 9. do 13. ledna, kdy sochy z mrznoucího materiálu vytvoří týmy umělců z různých zemí. Od středy do neděle by tu mělo pod rukama sochařů z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska vzniknout deset velikánů ze sněhu a jeden menší artefakt z ledu. Sněhovou sochu si zkusí vytesat i děti ze Základní školy Sedmikráska v Rožnově. Aby ovšem bylo možné skulptury vytvořit, musí se materiál dostatečně připravit. Sníh se proto bude tvarovat pomocí bagrů a nákladních aut do asi tři metry vysokých válců už od úterka.

Celá akce vyvrcholí na Pustevnách o víkendu 12. a 13. ledna, kdy budou výtvarníci provádět na svých sochách finální úpravy. Jejich snažení doprovodí po oba dny moderovaný program s hudbou, taneční a hudební vystoupení, soutěže pro děti, karaoke show a slosování hlasovacích lístků o nejhezčí výtvor. V neděli kolem poledne ohodnotí sněhová díla i odborná porota, která kolem 14. hodiny určí vítěze, a zároveň bude vyhlášena cena diváků a cena, kterou si mezi sebou udělují sami umělci.

Podobné akce se každoročně konají i ve světě, například ve Valoire ve Francii, v Breckenridge v Coloradu nebo v japonském Sapporu.


ÚNOR

Masopust i ve velkoměstě

"Pod šable, pod šable, aj pod obušky," zpívají na Slovácku o posledním masopustním víkendu. Masopustní období začíná po svátku Tří králů (6. 1.) a končí Popeleční středou. Masopust uzavíral období svateb a veselí a oznamoval čas půstu a zklidnění před Velikonocemi. Mnohdy se slavil v posledním možném termínu - o masopustním úterý. Z praktických důvodů se přesouvá nejčastěji na poslední předcházející víkend, v letošním roce to je 2. a 3. února.

Oslavy masopustu mají krajové odlišnosti a specifickou tradici. Vyhlášené bývaly masopusty v Praze - dávné zvyky se v některých částech hlavního města opět obnovují. "Průvod dvou až tří stovek účastníků, kteří jsou ochotni se nějak zmaškařit, nechodí po domech, nýbrž po podnicích," říká Vlasta Václavková z městského úřadu v pražských Dolních Počernicích, která má na starosti kulturu. "Zúčastňují se také děti ze základní školy, které si předem připraví masku." Průvod jde po Českobrodské ulici cyklistickou stezkou až na Jahodnici, kde podejde trať, a přes Hostavice se vrátí k hotelu. Tam vycházku zakončí masopustní veselice. Akce trvá pět šest hodin, samotný průvod čtyři hodiny. Koná se v úterý nebo ve čtvrtek před Popeleční středou.

Také žižkovská radnice připravuje několikadenní oslavu masopustu, která vrcholí veselým průvodem napříč touto částí Prahy, který se koná v úterý 5. února odpoledne.


Holiday World

Na veletrhu cestovního ruchu na pražském Výstavišti Holešovice se letos poprvé představí coby turistická destinace Kuba, speciální stánek v Průmyslovém paláci bude mít Bulharsko, jehož popularita u Čechů opět roste. Návštěvníci mohou při doprovodném programu zhlédnout filmy o cestování, například nejúspěšnější díly cyklu Na cestě. Jak vypadá svět žen z etiopských kmenů, přijde vyprávět Lenka Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a Země. Veletrh bude letos pro veřejnost otevřen o víkendu 16. a 17. února od 9 do 18, resp. 17 hodin.


BŘEZEN

Velikonoce: Jidáš hrdinou

"Ó, Jidáši nevěrný...," zpívají každým rokem na Bílou sobotu školáci ve vsích v okolí Vysokého Mýta na Pardubicku. O den později na Boží hod zase v Lukavci nedaleko Fulneku ve Slezsku vyjíždějí sedláci na koních do polí.

Velikonoce jsou spojeny s množstvím lidových zvyků a her. Čtrnáct dní před svátky jara, o Smrtné neděli, se vynášela ze vsi smrt. Dodnes tak činí třeba v Suchovršicích na Trutnovsku.

Podle tradice odlétají o velikonočním týdnu zvony do Říma. Proto chodí kluci se řehtačkami třikrát denně vesnicí. Podobný zvyk udržují na Moravě i v Čechách, třeba ve Zdibech a Veltěži u Prahy. V okolí na západ od Vysokého Mýta pak v sobotu nejzdatnějšího chlapce přestrojí za Jidáše, jednoho z apoštolů, který Ježíše Krista zradil za třicet stříbrných. Jidáše pak hoši vedou ulicemi a následují je i nejmenší děti s řehtačkami.

Ve Vraclavi Jidáš chodí v převleku z koudele, ve Vinarech a Stradouni se používá sláma, v Jenišovicích hrachovina. Několikahodinová cesta v těžkém oděvu s vysokou

maskou není žádný med. Odborníci nabízejí výklad, že dospívající chlapec musí dokázat schopnost porvat se s osudem. Ne každý celou trasu ujde. Okamžik, kdy vyčerpanému Jidášovi dávají pít brčkem mezi stvoly masky, dokresluje obtížnou cestu.

Tyto slavnosti každoročně pořádají kluci. Rodiče jim pomohou, ale je to jejich rozhodnutí. U vrátek stavení ovšem dostanou honorář.

Jidáše potkáte v sobotu 22. března v Jenišovicích, Vinarech a Stradouni asi v 9 hodin. Ve Vraclavi začíná obchůzka ve 14 hodin, v Lukavci jezdci vyjedou o hodinu dříve.


Noc s Andersenem

Strávit noc v knihovně je pro někoho sen, pro někoho noční můra. Organizátoři celostátní akce Noc s Andersenem se snaží o to, aby se noc v knihovně nebo spíš noc s knihou stala vyhledávanou kratochvílí co největšího počtu dětí. V pátek 28. března se tak bude už poosmé číst po celé České republice z dětských knížek. Kromě společenských soutěží a chatu budou v knihovnách připraveny pro děti i literární hry, rukodělné dílny, loutkové divadlo, diskotéka, turnaje ve společenských hrách, návštěvy pohádkových bytostí a literárních postav nebo noční stezka odvahy.

www.knihovnabbb.cz


DUBEN

Exotické třepetání

Motýli z Afriky, Kanárských ostrovů, Filipín, Thajska, Malajsie či Střední a Jižní Ameriky budou od 5. do 27. dubna opět poletovat v tropickém skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Výstava je ojedinělá formou expozice motýlích krasavců. Během několika týdnů se kukly letecky dopraví do pražského skleníku z motýlí farmy v Shakespearově rodišti, městečku Stratford nad Avonou. Z kukel se pak před zraky návštěvníků vylíhnou ve třech prosklených vitrínách, umístěných v expozici flóry nížinných deštných a monzunových lesů, pestrobarevní motýli. Poté otevřenou vrchní stěnou vylétnou do prostoru mezi návštěvníky.

Z barevných zástupců hmyzí říše budete moci pozorovat několik ojedinělých exemplářů, jako je Attacus atlas - noční motýl s největší plochou křídel, původem z jihovýchodní Asie. Dospělý jedinec na sebe upozorňuje jednak svou velikostí, jednak kresbou na špičkách předních křídel, jež připomíná hadí hlavu. Tímto zbarvením zastrašuje své nepřátele. Přes den toho naštěstí moc nenalétá, a dá se tudíž dobře pozorovat. Zázraky přírody v podobě motýlího třepetání bude možné spatřit každý den mezi 9. a 18. hodinou.

www.botanicka.cz


KVĚTEN

Evropský den parků

Prvních devět národních parků v Evropě bylo založeno ve Švédsku 24. května roku 1909. O devadesát let později se díky iniciativě Federace evropských parků (EUROPARC) tento den začal slavit jako Evropský den parků.

Příležitost posílit vztah lidí k přírodě a ukázat jim všechny její rozmanitosti využily v minulých letech i české národní parky. Jak bude vypadat Evropský den parků už vědí například v Chráněné krajinné oblasti Pálava. "Na dvou frekventovaných místech v Národní přírodní rezervaci Děvín postavíme informační stánky a s turisty se podle jejich zájmu vydáme na vybranou trasu. Lektory jsou odborní pracovníci CHKO Pálava nebo zaměstnanci pořádající organizace, tedy Centra ekologické výchovy Pálava," vysvětluje vedoucí centra Eva Řezáčová. V sobotu 24. května najdete na Pálavě informační stánky mezi 10. a 15. hodinou na hradě Děvičky nad Pavlovem a u studánky na Soutěsce. (www.cev.palava.cz)

Akce probíhají i v dalších parcích, například v Bílých Karpatech, kde místní vzdělávací a informační středisko vybere každoročně k průzkumu nějakou zajímavou lokalitu jihovýchodní Moravy. Zájemce, kteří se tu v sobotu 24. května sejdou, provede vytipovaným územím zoolog, botanik, geolog nebo jiný odborník podle toho, čím je lokalita zajímavá. (www.bilekarpaty.cz)

Program na Evropský den parků se chystá také na Křivoklátsku, Šumavě nebo v Českém Švýcarsku, konkrétní akce ale ještě nejsou všude definitivně stanoveny. V termínech okolo Dne evropských parků nabídne třeba NP České Švýcarsko výlety do přírody s průvodci, výstavy, vědomostní soutěže zaměřené na přírodu, přednášky i hudební vystoupení. (www.ceskesvycarsko.cz)


Festival Khamoro 2008

Světový romský festival Khamoro už od roku 1999, kdy se v Praze uskutečnil poprvé, bojuje proti rasismu a xenofobii a ukazuje bohatství romské kultury. Festival, který proběhne od 25. do 31. května, by měl zahájit koncert Guločaru, Gipsy.cz a Tance. V rámci sekce Gypsy Jazz v pražském klubu Reduta zahrají kapely Angelo Debarre z Francie, francouzsko-ruské duo Moreno et Marina Q. a kapela The Rosenberg Trio z Nizozemska.

V kině Evald nebo ve Francouzském institutu se budou během celého festivalu opět promítat celovečerní filmy a dokumenty s romskou tematikou.

www.khamoro.cz


ČERVEN

Divadlo evropských regionů

V červnu obvykle začínají v českých městech divadelní prázdniny, v Hradci Králové ale naopak sezona vrcholí. Už více než deset let se tu oslavuje divadlo ve všech jeho formách. Hlavním organizátorem akce (od 21. do 30. června) je hradecké Klicperovo divadlo společně s loutkovým divadlem Drak. "První verze programu bude známa až koncem ledna," uvedl ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. "Určitě však počítáme s účastí divadel z dvanácti až patnácti zemí Evropy a s už zavedeným počtem zhruba 230 představení nejrůznějších žánrů. A to vše, jak bylo poslední roky obvyklé, pro padesát až šedesát tisíc diváků."

Pocit, že se Hradec Králové změnil v jednu velkou divadelní scénu, pomáhají po celou dobu festivalu podporovat kromě vystoupení na scénách Klicperova divadla a divadla Drak také cirkusová šapitó, improvizované prezentace a malé scény přímo v ulicích města. Loni na nich proběhlo 82 nejrůznějších produkcí v podání 439 profesionálních i amatérských umělců. Nezůstane však pouze u divadla, chystají se i koncerty, výstavy a umělecké dílny.

www.klicperovodivadlo.cz

Slavnosti pětilisté růže

Tradiční slavnosti v Českém Krumlově (20. až 22. června) se vracejí do doby největšího rozkvětu města za éry posledních Rožmberků. V ulicích potkáte šlechtice, při turnajích rytíře, při kejklích kejklíře a šašky, na jarmarku řemeslníky a v hospodách hodující měšťany při pečínce a pivu. Chcete-li v Českém Krumlově během slavností přenocovat, rezervujte si ubytování s dostatečným předstihem.

www.ckrumlov.cz

ČERVENEC

Boskovice 2008 - festival pro židovskou čtvrť

Uličky a domy ghetta v Boskovicích se ve dnech 17. až 20. července stanou jednou z hlavních kulis 16. ročníku přehlídky hudby nejrůznějších žánrů, divadel, filmů, videoprojekcí, výstav, výtvarných dílen a happeningů s názvem Festival pro židovskou čtvrť. Ve festivalové nabídce jsou každoročně i autobusové a cyklistické výlety po okolí a prohlídky židovské čtvrti s odborným výkladem.

"Opět budeme spolupracovat s drážďanským jazzovým klubem Neue Tonne, díky němuž získala jazzová scéna festivalu mezinárodní věhlas. Novinkou bude zařazení koncertů vážné hudby," komentoval přípravy festivalu Čestmír Huňát, předseda pořádajícího sdružení Unijazz Praha. Jména umělců, kteří na festivalu vystoupí, však prozradit nechtěl, protože o jejich účasti se teprve jedná. Loni zde zahráli například Michal Prokop & Framus, skupiny Tata Bojs, Priessnitz, -123 minut nebo The Plastic People of the Universe.

Akce probíhají po celém městě - v amfiteátru letního kina, synagoze, na hradě, v městském kině, muzeu nebo sále sokolovny.

www.unijazz.cz


Dřevosochání v lázních

Letos se připravuje v Konstantinových Lázních jubilejní, 10. ročník řezbářského sympozia Dřevosochání. Postavy ze dřeva budou vznikat od 26. července do 4. srpna v lázeňském parku u Prusíkova pramene, kde už stojí díla z předchozích ročníků. Vzrušující podívanou, když sochař osvobozuje z kusu dřeva "zakletou" postavu s použitím motorové pily a nakonec i nejjemnějšího dláta, si můžete zpestřit popíjením léčivých pramenů, lázeňskými procedurami či vycházkami do okolí. Poblíž se nachází například barokní zámek v Manětíně nebo státní přírodní rezervace Kladské rašeliny.

www.konstantinovy.cz


Léto otevřených sklepů

Od začátku července do konce srpna bude v obci Pavlov otevřeno každý týden jedno vinařství. Při návštěvě budete mít možnost prohlédnout si historické sklepy, osobně poznat jednotlivé vinaře, ochutnat pavlovská vína, případně si je nakoupit do archivu. Návštěvu lze uskutečnit po předchozí domluvě telefonem nebo e-mailem.

www.obec-pavlov.cz

SRPEN

Měsíc vesmírných zážitků

V srpnu nás čeká několik kosmických úkazů. Hned zkraje měsíce to bude částečné zatmění Slunce, při němž na území Česka zakryje Měsíc přibližně čtvrtinu plochy slunečního disku.

Na noc z 11. na 12. srpna připadá maximum meteorického roje Perseid, což přeloženo do běžné mluvy je ono srpnové "padání hvězd". Tento rok má být obzvlášť vydařený.

O čtyři dny později nastane zatmění Měsíce. Opět půjde jen o částečné zatmění, ve stínu ale zmizí přes osmdesát procent plochy přivrácené strany Měsíce.

K pozorování Perseid je vhodné jakékoliv místo daleko od světel velkých měst, zatmění se dá pozorovat odkudkoliv. Nejlepší je ovšem navštívit nejbližší hvězdárnu, případně si udělat výlet na naši největší observatoř v Ondřejově a důkladně si prohlédnout i její rozlehlý areál, historické budovy nebo největší astronomický dalekohled v Česku. Nedaleko je také významná přírodní rezervace Voděradské bučiny s neporušenými zbytky původních středoevropských lesů.

* Zatmění Slunce 1. 8. začátek: cca 10.45 h vyvrcholení: cca 11.40 h konec: cca 12.30 h (přesné časy se v různých místech trochu liší)

* Zatmění Měsíce 16./17. 8. začátek: 20.23 h vyvrcholení: 23.10 h konec: 1.57 h


Skotské hry na Sychrově

Už poosmé, a to 16. srpna od 9 hodin, ovládnou Skoti státní zámek Sychrov. Po celou sobotu se tu budou konat tradiční skotské hry, jedny z největších v Evropě. Během dne vás například čekají skotské těžkoatletické soutěže, jako je hod kamenem do výšky nebo vrh kládou, ve kterých se můžete utkat se zkušenými závodníky ze Skotska. Pro děti budou připraveny soutěže a divadelní představení, zaujmout je mohou i šermířské souboje nebo ukázky letu cvičených dravců. Během večerního programu se pak můžete zaposlouchat do tradiční skotské hudby

www.skotskehry.net


ZÁŘÍ

Měsíc biopotravin

Co jsou to biopotraviny, jak se získávají a kdo je vyrábí? Na tyto otázky se snaží odpovědět projekt Září - měsíc biopotravin, který propaguje produkty ekologického zemědělství. Během čtyř týdnů proběhnou desítky akcí po celé České republice, ať to budou slevy v bioobchodech a biorestauracích nebo biojarmarky a kurzy vaření z biopotravin.

Své ohrady, stáje, sady, zahrady, sýrárny i kuchyně otevře příchozím řada biofarem. Se kterými nástroji se hospodařilo před sto lety a jak se na zemědělsko-řemeslné ekofarmě hospodaří dnes, předvedou například na kraji obce Závist jižně od Prahy v usedlosti Medník. Hospodář Václav Bednář

tu chová krávy, koně, kozy a ovečky a většina zvířat je zvyklá na kontakt s lidmi a zvlášť s dětmi.

Jedním z vrcholů měsíce biopotravin bude 15. biojarmark a dožínkové slavnosti ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr v Praze Hostivaři, kde se 19. a 20. září sejdou ekologičtí zemědělci a obchodníci s biopotravinami z Česka i ze zahraničí. Jejich setkání obohatí dožínková slavnost, která vyvrcholí společným symbolickým příjezdem chasy z pole na vyzdobeném žebřiňáku taženém koňmi. Chasa pak předá hospodáři dožínkový věnec a lidová veselice s muzikou může začít.


Úsměv ve filmu

Festival evropských filmových úsměvů přivádí do Mladé Boleslavi české i zahraniční komedie. Soutěže evropských celovečerních filmů se z každé evropské kinematografie smí účastnit pouze jeden film. Českým zástupcem bude vítěz tuzemské soutěže filmů natočených od posledního ročníku festivalu. Letos proběhnou "boje" filmových komedií od 13. do 20. září, s největší pravděpodobností opět ve Škoda Auto Muzeu.

www.filmsmiles.cz


ŘÍJEN

Výlov rybníků

Ke konci října se sjedou na české rybníky rybáři, aby tu "sklidili", co předtím "zaseli". Vstává se brzy ráno a někde k tomu hraje muzika, čepuje se pivo a všude voní rybí speciality. Ochutnávají se tu i perníčky, buchtičky a koláčky nebo se chodí vybírat ke stánkům s keramikou a dalšími rukodělnými výrobky.

Tak nějak bude i letos vypadat výlov kaprů na hrázi největšího tuzemského rybníka Rožmberku u Třeboně. Potrvá nejméně pět šest dní, přičemž jeden z nich by se měl strefit do 28. října.

Aktuální stav vody, a tím i výlovů, sledujte na www.trebon.rybarstvi.cz. Další tipy na výlovy rybníků najdete také na adrese rybsdr.fish-net.cz, ale kompletní bude seznam akcí nejspíš až po 25. září.


Tourfilm Karlovy Vary

Už 41. ročník Tourfilmu se uskuteční 8. a 9. října v karlovarském hotelu Pupp. Festivalu turistických filmů se loni účastnilo 775 filmů a 438 multimédií z více než 137 zemí. Jeho součástí je nejen filmová a video soutěž představující filmy národních turistických centrál, regionů, měst, komerční turistiky a televizní cestovatelské filmy, ale také soutěž multimediální (www CD-ROM), kde se každoročně představuje světová špička v této oblasti.

www.tourfilm.cz


Dýňové hody

Mít hlavu jako dýně není zrovna lichotivé přirovnání, ale jinak může být tahle zelenina poměrně sympatická. Zvlášť na podzim, kdy dozrává, se s ní - a z ní - dají dělat nejrůznější věci. Třeba vyřezat skřítky a strašidýlka, jako to udělají 25. října v Máslovicích u Prahy. Pokud tam vyrazíte, nezapomeňte si vzít s sebou ostrý nůž a případně nějaký šikovný recept na dýňovou pochoutku, který posléze vyměníte za jiný takový recepis.

www.maslovice.cz

LISTOPAD

Ochutnávky svatomartinských vín

Tradice Svatomartinského vína vychází ze starého zvyku, kdy si vinaři přiťukávali na svatého Martina poprvé novým, mladým vínem. Den zasvěcený patronovi vinařů, tedy 11. listopad, bylo tradiční datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu s tím dosavadním. Také majitelé vinice, šlechtici či zemané, zasedli na svatého Martina se svými vinaři, aby ochutnali mladé víno a společně zhodnotili uplynulou sezonu.

Podle tradice se začíná Svatomartinské víno pít 11. listopadu přesně v 11 hodin a 11 minut. Ochutnávky těchto vín mají dlouholetou tradici v Brně, kde se bude letos koštovat na náměstí Svobody. Košt mladých vín měl loni premiéru v Praze na Ovocném trhu, v této tradici se bude pokračovat i v tomto roce, jen není zatím jisté, kde přesně stánky milovníci vína najdou.

Kromě Brna a Prahy se pořádají svatomartinské ochutnávky tradičně také v malých vinařských obcích a městečkách na Moravě. V Bzenci jsou svěcení a košt mladých vín místních vinařů spojeny s vojenskou přehlídkou, připomínající vyrabování města napoleonskými vojáky na podzim 1805. Svatomartinské hody slaví rovněž v nedalekém v Kyjově.

Na Znojemsku se úroda hodnotí v Olbramovicích i ve Znojmě, v Mikulovské oblasti přímo v Mikulově a v Pavlově. V nedalekých Valticích připadá tradičně košt mladých vín na týden po svátku sv. Martina.

Slavnosti svatomartinských vín zahajují každoročně 11. 11. v 11 hodin a 11 minut v Hustopečích v oblasti Velkých Pavlovic. Nové víno oslavují také v nedalekých Bořeticích. Hned několik akcí pořádají v listopadu ve Velkých Pavlovicích: Svěcení mladého vína, Svatomartinské otevřené sklepy a ke konci listopadu Festival červených vín.

www.svatomartinske.cz www.wineofczechrepublic.cz případně na webových stránkách obcí


PROSINEC

Betlém, kam se podíváš

Do Čech pronikla tradice betlémů ve 13. století a od té doby je tu lidé vyrábějí ze všeho možného - od dřeva přes slámu, sklo, papír, perník až po krajky máčené v cukrové vodě.

Některé z pozoruhodných betlémů můžete najít v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Je tam vystaven například nejmenší betlém v Česku od Jarmily Brhlékové, vyrobený ze speciálního druhu perníkového těsta, takzvané drůbeřky. Betlém je umístěný ve skořápce od lískového oříšku. Skládá se ze stylizovaných figurek Ježíška, Marie a Josefa a má rozměry 21 krát 18 milimetrů, postavičky jsou vysoké zhruba 12 milimetrů. Naopak největší betlém stále vytváří Jiří Halouzka z Jiříkova, který dokázal od roku 1998 do loňska vyřezat čtrnáct figur v životní velikosti. Rekordní objekt hledejte v Pradědově galerii U Halouzků v Jiříkově na Rýmařovsku.

Za prvním mluvícím betlémem musíte zase do Lázních Bělohrad. Jeho autorem je Ladislav Fejfar. Svůj betlém, složený z 23 postav a pěti zvířat, vyřezal z lipového dřeva. Dospělé figury jsou vysoké 22 centimetrů. Princip mluvícího betlému spočívá v tom, že v průběhu "produkce", trvající necelých osmnáct minut, soustava bodových světel postupně osvětluje příslušné skupiny postav, k nimž technický a zvukový mechanismus vždy sepne nahrávku patřičného rozhovoru. Ty podle textů Ladislava Fejfara namluvil divadelní soubor Erben z Miletína.

Největší lidový mechanický betlém stojí v Okresním muzeu v Jindřichově Hradci. Jedná se o takzvané Krýzovy jesličky - betlém Tomáše Krýzy, pocházející z druhé poloviny 19. století. Je dlouhý 17 metrů, široký a vysoký dva metry a má celkem 1398 součástí, z toho 133 pohyblivých. n


AUTOR: Tereza Hromádková

Jan a. Novák, Richard Grégr

Co také nevynechat

Leden

Smetanovské dny

hudební festival (klasická hudba, jazz, world music, rock)

Plzeň, 28. 1. - 2. 3.

Únor

Pašeráckej vejkend

lyžování na Lysé hoře v masopustních maskách

Rokytnice nad Jizerou, 22. - 24. 2.

Matějská pouť

Praha, 24. února - duben

Březen

Jeden svět

festival dokumentárních filmů o lidských právech

Praha, 5. - 13. 3., poté přesun do regionů

Cestovatelský festival

setkání cestovatelů, besedy s diapozitivy

Praha, 15. - 16. 3.

Febiofest

největší nesoutěžní filmový festival v České republice

Praha, 27. 3. - 4. 4.

Duben

Febiofest

Liberec, 7. 4. - 11. 4.

Hradec Králové, 8. 4. - 11. 4.

Pardubice, 9. 4. - 13. 4.

České Budějovice, 10. 4. - 13. 4.

Brno, 14. 4. - 18. 4.

Olomouc, 15. 4. - 18. 4.

Ostrava, 16. 4. - 18. 4.

Zlín, 17. 4. - 20. 4.

Dny evropského filmu

projekce celovečerních i krátkých filmů

Praha, 17. - 29. 4.

Brno, 25. - 30. 4.

Květen

Slavnosti svobody

Slavnosti osvobození města Plzně americkou armádou

Plzeň, 5. - 8. 5.

Anifest

mezinárodní festival animovaných filmů

Třeboň, 7. - 13. 5.

Pražské jaro

63. mezinárodní hudební festival

Praha, 12. 5. - 4. 6.

Jízda králů

folkorní akce

Vlčnov, 23. - 25. 5.

Author Král Šumavy

závod horských kol

Klatovy, 31. 5.

Červen

Tanec Praha

festival soudobé taneční tvorby a pohybového divadla

Praha, 1. - 27. 6.

Smetanova Litomyšl

mezinárodní operní festival

Litomyšl, 18. 6. - 5. 7.

United Islands

multižánrový hudební festival

Praha, 20. - 21. 6.

Mezinárodní folklorní festival Strážnice

Strážnice, 26. - 29. června

Červenec

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Karlovy Vary, 4. - 12. 7.

Colours of Ostrava

multižánrový hudební festival

Ostrava, 10. - 13. 7.

Folková růže

festival folkové muziky

Jindřichův Hradec, 10. - 12. 7.

Sázavafest

multikulturní open-air festival

Kácov, 31. 7. - 2. 8.

Srpen

Chodské slavnosti

národopisná slavnost

Domažlice, 8. - 10. 8.

Vizovické trnkobraní

hudebně-gastronomický festival,

Vizovice, 15. - 17. 8.

Letní Letná

pouliční divadelní a cirkusová představení

Praha-Letná, asi 18. - 31. 8.

Festival Na ulici

jazz, folk, country a divadlo v ulicích města piva

Plzeň, 19. - 26. 8.

Dudácký festival

18. ročník mezinárodního festivalu

Strakonice, 21. - 24. 8.

Září

VyšeHrátky

divadelní a loutková pohádková představení

Praha-Vyšehrad, 3. 9. - 7. 9.

Czech International Air Show

letecká přehlídka

Brno-Tuřany, 6. - 7. 9.

Divadlo 2008

16. mezinárodní divadelní festival

Plzeň, 10. - 19. 9.

Cartoon meeting point

setkání evropských karikaturistů

Písek, 12. - 14. 9.

Říjen

Festival outdoorových filmů

přehlídka dobrodružných, extrémních, adrenalinových a cestopisných filmů

Ostrava, první půlka října, poté přesun do dalších 24 měst ČR

Jazz & Blues festival

mezinárodní přehlídka jazzových kapel a sólistů

Ústí nad Labem, 17. - 19. 10.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava

Jihlava, 24. - 29. 10.

Listopad

Festival francouzských filmů

na různých místech ČR, 20. - 26. 11.

Prosinec

Cinepure choice - film festival 2008

přehlídka filmů oceněných mezinárodní kritikou

Brno, začátek prosince, poté přesun do Olomouce a do Prahy

Přehlídka animovaného filmu

Olomouc, 11. - 14. 12.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů