Pátek, 19. dubna 2024

Krušnohorská překvapení

Na běžkách tak, jak je to nejkrásnější
Krušnohorská překvapení
Krušné hory bývaly spojovány s ekologickými katastrofami a umírajícími lesy. Pokud si myslíte, že jsou stále holé a zdecimované, a přitom se nebráníte příjemným překvapením, určitě tento kraj navštivte. A nezapomeňte si běžky!

-áká vás zalyžovat si v končinách, kde jste ještě na běžkách nestáli? V tom případě přijměte pozvání do nedávno otevřeného skiareálu Blatno v centrální části Krušných hor, pět kilometrů nad Chomutovem. V příjemném, mírně se pohupujícím terénu v 600metrové nadmořské výšce si místní běžkaři pro sebe i pro veřejnost upravují sedm kilometrů tratí, z větší části vedených uvnitř anebo při okraji vysokého lesa.


Stopu nikdo neničí

Zázemí, jež v českých poměrech nemá obdoby, poskytuje tomuto mladému běžeckému areálu přilehlý komplex westernového Ranče U Matěje, na jehož pozemcích se skiareál nachází. Vedle prostorného parkoviště tady mají běžkaři k dispozici vytápěné šatny se sociálním zařízením včetně sprch s teplou vodou. Ve stejném objektu najdou denně otevřený bar s teplou kuchyní i prosklený venkovní gril s krbem. Lze se tu ubytovat v nových pokojích s vlastním sociálním zařízením, nechybí posilovna a masáže. Vše v bezprostřední blízkosti běžeckých stop.

Výjimečnost skiareálu Blatno podtrhuje fakt, že leží na soukromém pozemku provozovatele. Tím jsou eliminovány jinde tak časté a nepříjemné konflikty s notorickými ničiteli běžeckých stop - ať už jde o vycházkáře s psíky anebo bez nich, jezdce na koních, terénních motorkách či sněžných skútrech.

Půjčovna běžkařského materiálu a moderními stroji vybavený skiservis fungují v partnerském provozu skiareálu v nedalekém padesátitisícovém Chomutově, odkud jezdí k nástupnímu místu běžeckých tratí i komplexu ranče pravidelná autobusová linka.

Ranč krom dalšího nabízí westernové ježdění v okolní přírodě i kryté jízdárně a v rámci adrenalinových balíčků si můžete užít například také vyhlídkové lety, jízdy na čtyřkolce či ve vznášedle. Skiareál na webu skiblatno.com denně aktualizuje stav sjízdnosti svých tratí, provozuje i online kameru, která zabírá stěžejní prostor startu a cíle všech okruhů. Blatno je jedinou lokalitou na Chomutovsku, kde se běžecké tratě udržují pravidelně.

Nejbližší alternativou je horská samota Lesná (914 m) na hranicích chomutovského a mosteckého okresu. Majitel stejnojmenného horského hotelu tam výkonnou rolbou protahuje ambiciózních 60 kilometrů okolních lesních cest a napojuje své stopy na sousední skiareál Klíny. Také na Lesné se pochopitelně můžete ubytovat, nasytit ve dvou restauracích a vypůjčit si běžeckou výbavu.


Rozlehlé hory bez davů

Dnešní Krušné hory stojí za vyzkoušení. Jsou znovu plné lesů, dýcháte tu čerstvý vzduch, mají jedny z nejlepších tuzemských sněhových podmínek a předlouhý, plochý vrcholový hřeben - pro běžkaření ideální. Věřte, že budete překvapeni.

A aby nebyl milým překvapením konec: krušnohorské kopce zůstávají zčásti davy neobjeveny a zčásti stále podceňovány. Každopádně jsou, bezpochyby i díky své rozlehlosti, stále příjemně vylidněny a činí tak běžecké lyžování takovým, jaké má ve skutečnosti být. n

AUTOR: Tom Řepík

Jak se tam dostat

Skiareál Blatno se nachází v těsném sousedství penzionu Ranč U Matěje, 500 m před obcí Blatno, 5 km severně od Chomutova. Autem k němu přijedete po silnici "Blatenská" z Chomutova směr Blatno/Kalek. Bezprostředně nad penzionem naleznete komfortní bezplatné parkoviště.

Přímo u objektu ranče zastavuje autobusová linka Chomutov - Blatno, v nedalekém Blatně pak i víkendová lyžařská rekreační linka z Jirkova a Chomutova.

Kolik zaplatíte

Vstupné do skiareálu Blatno: dobrovolné příspěvky. Skiareálem doporučená výše příspěvku - jednorázový návštěvník 100 Kč, častěji se vracející lyžař 500 Kč

Parkoviště, vytápěné šatny, WC, teplé sprchy: bezplatné pro návštěvníky skiareálu, v areálu Ranč U Matěje
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů