Čtvrtek, 28. března 2024

Energie roztáčí inflaci

Energie roztáčí inflaci
Temelín letos plánuje vyrobit nejvíc elektřiny v historii, ani rekordní množství "levné" atomové energie však účty nezeštíhlí.

ČEZ čeká za rok 2007 zisk čtyřicet miliard korun, stěžovat si nemohou ani distributoři. Přesto se cena elektřiny zvyšuje od nového roku v průměru o 9,1 procenta. Příčinou je nedostatek elektřiny v Evropě a otevřený trh v unii. České ceny dohnaly francouzské a šéf ČEZ Martin Roman rád děsí Čechy, že se srovnají s těmi německými, které leží o další pětinu výše.

"Zdražování se nelze divit, ČEZ se chová tržně a prodává za cenu určenou poptávkou. Elektřina se konečně obchoduje na burze," říká analytik Marek ze společnosti Patria, který si myslí, že by vyšší ceny mohly zvýšit investice do tradičních i obnovitelných zdrojů.

Účty za elektřinu zatíží zejména průmyslové podniky. Ty téměř shodně tvrdí, že se s rostoucími cenami vyrovnají.

"Dražší elektřina nás ovšem přinutila zvýšit ceny finálních výrobků, například potravinářských olejů," uvádí mluvčí Setuzy Marie Logrová.

U domácností účty citelně stoupnou těm, kteří elektřinu používají k vytápění. Zdražuje však i dálkové teplo a plyn. Cena dálkového tepla vzroste v průměru o 10 procent. Nejdražší zůstává v Brně, kde cena nejvíce vrostla a to o více než 16 procent. Dražší ropu zrcadlí i zemní plyn. RWE Transgas zvyšuje ceny pro domácnosti v průměru o 7,4 procenta.

Ekologové doufají, že vysoké ceny energií budou motivovat spotřebitele k úsporám a povzbudí technický pokrok v energetice.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů