Úterý, 16. dubna 2024

Kalifornie podala žalobu na vládní úřad kvůli emisím u automobilů

Kalifornie podala žalobu na vládní úřad kvůli emisím u automobilů
Spor amerických států s federálními úřady o to, zda mohou stanovovat přísnější limity pro emise u automobilů i nad rámec zákona, má další pokračování.

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), která loni v prosinci rozhodla, že jednotlivé státy vlastní přísnější omezení stanovovat nemohou, bude muset svůj postup vysvětlovat u soudu. Stát Kalifornie totiž dnes na EPA kvůli jejímu rozhodnutí podal žalobu.
Kalifornská vláda a guvernér Arnold Schwarzenegger chtějí přinutit automobilky, aby do roku 2016 snížily škodlivé emise svých výrobků o 30 procent. Kalifornie byla prvním státem, který chtěl začít přísnější emisní standardy uplatňovat od roku 2009. Stejný úmysl poté dalo najevo dalších 16 amerických států.
Krok, k němuž se dnes odhodlala Kalifornie, vzápětí podpořilo dalších 15 států. Také ty chtějí pomocí žaloby na federální úřad zvrátit jeho rozhodnutí, které považují za neospravedlnitelné.
Prosincové rozhodnutí agentury EPA bylo pro dotčené státy i pro ochránce životního prostředí studenou sprchou. Média pak spekulovala o tom, že zákaz přísnějších emisních limitů je vítězstvím lobbingu velkých amerických automobilek. Ty totiž proti dalšímu omezování množství zplodin, které mohou vozidla do ovzduší vypouštět, hlasitě protestují.
"(Úředníci EPA) přehlížejí vůli milionů občanů, které chtějí, aby jejich vláda přijala opatření v boji s globálním oteplováním," uvedl v prohlášení guvernér Schwarzenegger. "Proto se chápeme své zákonné možnosti a podáváme žalobu, abychom nesprávné rozhodnutí EPA zvrátili," dodal.
"EPA na celonárodní úrovni nepodnikla nic, aby snížila emise skleníkových plynů. Nyní nesprávně a nezákonně zablokovala průlomové limity pro výfukové plyny, které si Kalifornie stanovila," vysvětlil žalobu kalifornský generální prokurátor Jerry Brown.
EPA (Environmental Protection Agency) je federální orgán, který vypracovává a uplatňuje zákony ochrany prostředí, nabízí finanční pomoc, uskutečňuje environmentální výzkum ve svých laboratořích. EPA byla založena v roce 1970 a zaměstnává 18.000 lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů