Pátek, 19. dubna 2024

Svoz odpadu byl v Boleslavi přesunut až na tuto sobotu!

Svoz odpadu byl v Boleslavi přesunut až na tuto sobotu!

MLADÁ BOLESLAV - Ulice Mladé Boleslavi jsou plné nevyvezených popelnic. Proč?

Ještě včera odpoledne stály na některých místech Mladé Boleslavi přeplněné popelnice, které tam jako každé úterý připravili pro pracovníky firmy Compag majitelé nemovitostí a pracovníci provozoven. Jenže pracovníci Compagu nepřijeli. Ani v úterý, ani včera.

A nepřijedou ani dnes.

„Teď nevím, co s nimi. Jestli Compag zapomněl, nebo je nějaká změna? Docela mám obavy, že když nechám popelnice na ulici, ti uličníci, co jdou v noci opilí z hospody, je zase převrhnou a rozházejí odpadky po ulici,“ uvedl jeden z provozovatelů v Železné ulici.

Jenže firma Compag, s. r. o. Mladá Boleslav má jednoduché vysvětlení. Jde o předem ohlášenou změnu.

„Jde o jedinou změnu během svátků. Úterní svoz, tedy 1. ledna 2008, je nahrazen svozem sobotním 5. ledna,“ vysvětlil Deníku vedoucí svozu komunálního odpadu František Borovička z firmy Compag. V následujících týdnech se pak mají termíny svozů vrátit do starých kolejí.

Jenže mnozí obyvatelé Mladé Boleslavi zřejmě tuto změnu nepostřehli. Vyvezli popelnice z dvorů a átrií na chodník.

A čtyři dny jsou bez popelnic. Zrovna po svátcích, kdy je odpadu nejvíce.

Popelnice navíc zřejmě ve většině případů zůstanou na ulici až do zítřka, kdy je pracovníci firmy Compag vyprázdní. Tedy v případě, že je nevyprázdní někteří vandalové už před nimi.

Tato změna se přitom týká všech lokalit, kde je svozovým dnem úterý. „Týká se tedy nejen Mladé Boleslavi, ale i některých dalších obcí,“ uvedl Borovička. Také v těchto obcích se tedy možná někteří obyvatelé diví, proč jsou jejich popelnice stále plné.

Že jsou lidé nepříjemně překvapení, potvrzuje i množství telefonátů na vedení Compagu. Občané požadují vysvětlení a Compag donekonečna vysvětluje: „Jde o ohlášenou změnu.“

Podle Borovičky byly o změně informovány i obce, kterých se svoz týká. „I příslušné obecní úřady jsem o změně informoval,“ ujistil. Pokud však v některých menších vesnicích například není obecní rozhlas, ke všem občanům se tato informace nedonesla. Ne každý totiž čte úřední desku.


Pavel Svačina

MOJE BOLESLAVSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů