Čtvrtek, 18. dubna 2024

Opuštěné průmyslové areály mají svou databázi na webu

Opuštěné průmyslové areály mají svou databázi na webu
Agentura CzechInvest zprovoznila internetovou databázi opuštěných průmyslových areálů, takzvaných brownfieldů. Databáze by podle vedení CzechInvestu měla přilákat nové investice do těchto nevyužívaných nemovitostí, které často hyzdí města a obce. Podle odhadu odborníků je v Česku zhruba 2355 brownfieldů s celkovou rozlohou přibližně 10 000 hektarů, z nichž mnohé mají díky výhodné poloze či vybudované infrastruktuře velký investiční potenciál.

"Je to vůbec poprvé, kdy bude komplexní specializovaná databáze starých průmyslových areálů volně dostupná široké investorské veřejnosti na internetu," sdělil včera náměstek generální ředitelky agentury CzechInvest Michal Koryčánek. Seznam podle něj obsahuje podrobné údaje včetně fotodokumentace nevyužívaných průmyslových areálů. Databáze na adrese www.brownfieldy.cz se bude podle něj postupně rozšiřovat podle toho, jak se podaří od jednotlivých majitelů nemovitostí získávat souhlas se zveřejněním údajů.

Opuštěné průmyslové areály mají podle Koryčánka obrovskou hodnotu. "Většinou už mají vybudovanou kompletní infrastrukturu, často leží ve velmi zajímavých lokalitách, a navíc je na jejich obnovu možné získat další finance z evropských fondů," uvedl Koryčánek. Dodal, že o těchto nemovitostech přitom dosud neexistoval ucelený přehled. "Tato databáze spolu s národní strategií chce investorům nabídnout alternativy často výhodnější než umístit investici na zelené louce," uvedl Koryčánek.

Investoři mohou v databázi vyhledávat brownfieldy podle jednotlivých krajů, požadované velikosti, podle typu nemovitosti anebo podle předchozího využití lokality. O zvolených brownfieldech pak získají rozsáhlé informace včetně vlastnických vztahů, podrobného popisu stavu nemovitosti, informace o případných ekologických zátěžích nebo o technické infrastruktuře místa.

Brownfield je pozemek nebo objekt, který není efektivně využíván, je zanedbaný a v řadě případů i kontaminovaný. Nemovitost nelze využít bez revitalizace, což často představuje náklady v řádech desítek i stovek milionů korun. Mezi brownfieldy patří například bývalý závod zkrachovalé firmy Milo nedaleko historického jádra Olomouce, který se zřejmě změní na multifunkční areál, jehož součástí budou obchody, zábavní centrum, byty a kanceláře. Investice si vyžádá asi deset miliard korun a hotova má být do roku 2015. Investorem developerského projektu bude společný podnik holdingu ING Real Estate Development a Sekyra Group Real Estate.

Za finanční podpory státu v Česku od roku 1998 vzniklo 2959 hektarů průmyslových zón, mezi kterými je započítáno i 530 ha regenerovaných brownfieldů. Na roky 2007 až 2013 má Česko ve fondech EU na podnikatelské nemovitosti a sanaci starých ekologických zátěží 14 miliard korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů