Pátek, 29. března 2024

Bové zahájil protestní hladovku

Bové zahájil protestní hladovku
Francouzský aktivista José Bové, proslulý razantním bojem proti geneticky modifikovaným plodinám, včera zahájil v Paříži hladovku.

Muž, který je respektovaným mluvčím nespokojených farmářů i odpůrců globalizace, žádá, aby vláda o rok prodloužila zákaz pěstování geneticky modifikované kukuřice.

"Doufám, že budou respektovat názor lidí," vzkázal Bové vládnímu výboru, který má o zákazu rozhodnout příští týden.

Nehodlá ustoupit. V rozhovoru pro stanici RTL uvedl, že od včerejšího rána pije pouze čistou vodu. Jeho nenásilného protestu se účastní dalších 15 dobrovolných "hladovkářů."

Jejich vytrvalá válka proti modifikované kukuřici se táhne delší dobu.

Loni Bového stoupenci jeden lán vytrhali a zničili již sklizenou kukuřici. Cíl byl o to dráždivější, že pole patřilo americkým pěstitelům.

Bové byl původně odsouzen ke čtyřměsíčnímu vězení, později byl trest zmírněn na pokutu.

V říjnu vláda setí kukuřice, označované jako MON 810, zakázala. Chtěla poté vyčkat na výsledky výzkumu o důsledcích pěstování kukuřice, která se ve Francii pěstovala na 22 tisících hektarech, tedy asi na 1,5 procenta plochy veškeré obdělávané kukuřice.

Pokud se prokáže její škodlivý vliv, vláda prodlouží zákaz, jakkoli v Evropské unii je její pěstování povoleno. Zastánci geneticky modifikovaných plodin uvádějí, že kukuřice umožňuje vyšší výnosy a je odolnější proti škůdcům. Zatím je navíc jedinou takovou plodinou pěstovanou v Evropské unii.

Bové tyto argumenty odmítá. Trvá na tom, že kukuřice je škodlivá pro zdraví konzumentů i pro životní prostředí.

Mezi Francouzi se jeho názory těší značné reputaci. Když před devíti lety poničil provozovnu McDonald's, mnoho lidí mu drželo palce Stal se jakýmsi lidovým hrdinou, na způsob komiksového Astérixe. Je tvrdohlavý a neústupný.

To platí i tentokrát. Hodlá podle svých slov pokračovat v protestu do té doby, dokud nedosáhne nejméně ročního zákazu modifikované kukuřice. "Zákaz je jedinou věcí, která mě může odvrátit od pokračování hladovky," řekl v rozhovoru pro list Sud Ouest. " V žádném případě mě neuspokojí pouhé sliby," prohlásil.

Na protest se dlouho připravoval, pečlivě tomu uzpůsobil i vlastní životosprávu. Předpokládá, že v průběhu hladovky bude hubnout až o půl kilogramu za den. Přesto nemá pocit, že by hazardoval.

"Hladovka je pečlivě zváženým závazkem, nikoli sebevražedným aktem," řekl listu Midi Libre.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů