Sobota, 20. dubna 2024

Padnu-li, bude mít potíže i Gandalovič

Padnu-li, bude mít potíže i Gandalovič

JIŘÍ NOVÁK, GENERÁLNÍ ŘEDITEL STÁTNÍHO PODNIKU LESY ČR

"Tak jak dlouho ve funkci vydržíte?" zeptal se premiér Mirek Topolánek při nedávné audienci, kterou udělil čerstvě jmenovanému řediteli obří státní firmy Lesy ČR Jiřímu Novákovi. Otázka byla zcela namístě: problémy s miliardovými tendry Lesů na lesnické práce loni stály místo už dva Novákovy předchůdce.

Jedna z největších firem v zemi, jež spravuje přes polovinu všech lesů v republice (jejich hodnota se odhaduje na 750 miliard korun), se neúspěšně potýká s tendry už čtvrtý rok. Vždy byly soukromými firmami napadeny kvůli podezření z korupce nebo nezákonnosti. Česku za to nyní hrozí i více než miliardová mezinárodní arbitráž - němečtí majitelé jedné ze soukromých firem si stěžují na porušení ochrany investic.

Zvládne situaci právě Novák, do loňského prosince ředitel Krkonošského národního parku?

"Nezáleží to jen na mně," odpovídá šéf Lesů v rozhovoru pro HN stejně tak, jako odpověděl premiérovi.


HN: Za státní Lesy sice zodpovídá ministerstvo zemědělství. Jenže i vy dnes nesete do značné míry zodpovědnost za politický osud ministra Petra Gandaloviče. I on sám přiznal, že pokud selže i další šéf Lesů, bude z toho muset vyvodit osobní (rozuměj ministerskou) zodpovědnost.

Je mi jasné, že můj případný neúspěch by mohl mít dopad na pana ministra. Ale zároveň cítím i jeho velkou podporu.

Klíčem jsou smlouvy na tříleté zakázky


HN: Klíčovým bodem úspěchu je teď uzavření smluv na práce ve státních Lesích se soukromými firmami na nadcházející tři roky. Některé firmy je napadly u antimonopolního úřadu. Jak podepisování smluv vypadá?

Jsme už za polovinou. Uzavřeno je zatím celkem 74 smluv.


HN: Zakázky jsou rozděleny na dvě varianty podle toho, zda soukromá firma také sama rozhoduje o způsobu prodeje dřeva, nebo to dělají Lesy. Co s případy, které leží u antimonopolního úřadu?

V jedné variantě nám už úřad doporučil, že drtivou většinu smluv budeme moci uzavřít. U druhé varianty máme být obezřetnější. Ale věřím, že do konce ledna většinu zvládneme.


HN: Jenže co v případech, kdy se smlouvy přece jen neuzavřou? Bez soukromých firem se státní podnik přece neobejde.

Bohužel teď někteří vítězové tendrů zvažují, zda s námi smlouvy nakonec podepíšou - nebo raději odstoupí, protože možná neodhadli svoji nabídku.


HN: Některé firmy se už při zveřejnění výsledků tendrů vzájemně obviňovaly z dumpingových nabídek. Platí to "zvažování o odstoupení" pro společnost LST z Trhanic na Domažlicku (již zřejmě ovládá bývalý šéf Chemapolu Václav Junek), jež v tendrech překvapivě uspěla nejlépe?

Ano, platí to právě pro ni.


HN: Kdo tedy bude pracovat v porostech, na něž nebude uzavřena řádná smlouva?

Musíme využít opce na prodloužení předchozích krátkodobých smluv z loňska. Ale to je pro nás ekonomicky nevýhodné, ceny zakázek budou nižší. Zároveň se může stát, že na jednom místě se sejdou naopak firmy dvě.


HN: Jak to?

Jedna tam bude díky opci. Ale po nějaké době může na zakázku vznést nárok firma, která u úřadů vyhraje současný spor s konkurencí.


HN: Jak se tedy vlastně bude v příštích třech letech ve státních Lesích hospodařit?

Věřím, že problémy vyřešíme. Důsledně se přitom řídím memorandem, které loni uzavřelo ministerstvo zemědělství, Lesy a zástupci soukromých firem. Jeho hlavním bodem je určitý "klid zbraní" mezi státem a firmami s tím, že během příštích tří let nezávislá komise vyhodnotí, která ze dvou variant zakázek je lepší, a stanoví se další postup.

Myšlenku vlastní obchodní firmy Lesy zase opustily


HN: Byl jste do funkce jmenován v půlce prosince. Už jste se sešel s hlavními představiteli soukromých firem?

Ano, jednal jsem jak s předsedou konfederace dřevozpracujícího průmyslu Ivem Klimšou, tak s šéfy obou dvou profesních organizací lesnických firem Pavlem Indrou a Milošem Balákem. Byli jsme společně také u premiéra.


HN: Co po vás předseda vlády požaduje?

Především uklidnit situaci.


HN: Co pro to děláte?

Dvě věci jsou rozhodující. Jednak uzavřít smlouvy z tendrů - ale tady záleží i na chování firem a právě proto říkám, že ne vše záleží jen na mně. Druhá věc je zajištění stálých dodávek dřeva pro průmysl. To se nám podařilo, podepsali jsme smlouvu s obchodní firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost.


HN: V této firmě mají Lesy poloviční podíl. I ministr Gandalovič ale ještě před několika měsíci "Hradeckou" tvrdě kritizoval, stát prý kvůli ní přicházel o miliony. A předchozí vedení Lesů se chystalo vytvořit vlastní obchodní oddělení...

Podepsaná smlouva s Hradeckou společností uklidní situaci. Počítáme se spoluprací s ní do roku 2010. O dalších variantách se můžeme bavit později.


HN: Pojďme teď do samotného státního podniku. Střídali se v něm jak na běžícím pásu nejen generální ředitelé, ale i další nejvyšší vedení. Jak jste dokončil personální změny vy?

Jmenoval jsem nového výrobního ředitele, personálního šéfa i obchodního ředitele, a také šéfa ekonomiky.


HN: Celý podnik má podle vás zeštíhlet. Znamená to propouštění stovek ze současných zhruba tří tisícovek zaměstnanců?

Nepůjde o stovky lidí. V první vlně zeštíhlí ústředí podniku, z něj ale odejde nejvýš deset procent zaměstnanců.


HN: Kolik lidí v ústředí pracuje?

Tabulkově kolem dvou set.


HN: Loni státní Lesy vykázaly hrubý zisk jen 400 milionů korun, o rok předtím to byl trojnásobek. Jakého zisku máte podle zadání ministerstva dosahovat vy?

Z předpokladů vyplývá, že by to mělo být ročně kolem jedné miliardy korun. Ale nejsem si jist, jestli to naplníme už letos. Jednak musíme napravit škody po orkánu Kyril, jednak jsou zmíněné potíže s uzavíráním smluv.

Prověříme marketingové smlouvy - ale jen současné


HN: V minulosti uzavíraly Lesy některé neprůhledné smlouvy na reklamu a marketing, například za bývalého personálního ředitele Vladimíra Sovy. Údajně z nich mohly být i sponzorovány aktivity některých politických stran. Jak tyto zakázky prověříte?

Co už proběhlo a bylo proplaceno, nebudeme prověřovat. Ale nechám dělat inventuru všech smluv, které ještě dobíhají. Je možné, že některé z nich nejsou pro nás výhodné.


HN: Budete pokračovat v reklamních akcích typu "Pojďte s námi do lesa", které podle kritiků znamenají plýtvání penězi?

Prověříme tyto aktivity. Ale víme, že kvůli potížím jsou Lesy teď vnímány negativně, takže vytvoříme novou koncepci propagace.


HN: Kolik na to půjde peněz?

Na marketing a reklamu řádově desítky milionů.


HN: Pokračuje prodej takzvaného zbytného majetku Lesů - hájenek, bytů, pozemků?

Letos se počítá s prodejem majetku v hodnotě zhruba čtvrt miliardy korun.


HN: Jak velkého majetku se Lesy už zbavily?

V letech 2004 až 2007 to byla celková hodnota 810 milionů korun. Průměrně to bylo ročně 150 až 200 milionů korun, v roce 2006 výjimečně 306 milionů korun.

Před případnou privatizací musíme dokončit restituce


HN: Jenže i tady se v minulosti hovořilo o případech korupce...

Uděláme revizi a novou inventuru majetku, včetně jeho nového rozdělení na zbytný a nezbytný. Musíme také revidovat dosavadní nájemní smlouvy.


HN: Ministr Gandalovič před nedávnem překvapil výrokem, že by se část státních Lesů mohla privatizovat. Zabýváte se tím tématem?

To je věc dohody průřezově celým politickým spektrem. A bude potřeba speciální zákon. Pro nás jsou zatím důležitější církevní restituce, především vrácení lesů řádům a kongregacím. Jedná se zhruba o 36 tisíc hektarů lesů.


HN: Aktuální je ovšem převedení více pravomocí z centra státních Lesů na kraje. Kdy k tomu dojde?

Letos máme za úkol připravit pravidla, od roku 2009 by změna měla vejít do života.


HN: Jaké kompetence hejtmani získají?

Určitě nepůjde o rozparcelování státního podniku na kraje. V centru zůstane vytváření strategie, koncepce. Ale v budoucnu by třeba i kraje mohly zadávat část prací pro místní menší podnikatele. Už letos pak posílíme jejich zdroje na takzvané mimoprodukční funkce - třeba cyklostezky a další rekreaci.


HN: Od roku 2003 už čtyři vaši předchůdci v křesle šéfa Lesů pohořeli. Co posílí každý kraj?

Máme zmíněné memorandum a pracujeme na podepisování zakázek. Během příštích tří let by se měla vypracovat koncepce do budoucna. Klíčová je pro mě také podpora ministerstva zemědělství. A pevně věřím, že se mi podaří vytvořit takový kolektiv lidí, který to vše zvládne.

Jiří Novák (47)

Absolvent Vysoké školy zemědělské v Brně začal lesnickou praxi v krkonošském Maršově, v závodě bývalých Východočeských státních lesů. V roce 1994 nastoupil na Správu Krkonošského národního parku, od roku 2000 národní park řídil.

Loni na podzim se přihlásil do výběrového řízení na žhavý post ředitele státního podniku Lesy ČR. Jeho koncepce, zaměřená na převod části pravomocí podniku na kraje a důraz na šetrnější hospodaření s ohledem na životní prostředí, nakonec zvítězila. Dne 11. prosince jmenoval ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) Nováka, jenž je členem místního sdružení ODS ve Vrchlabí, generálním ředitelem Lesů.

Jiří Novák je ženatý, má dvě děti. Má rád přírodu, cestování a sporty všeho druhu - od turistiky přes lyžování po tenis. Běhával maraton, závodil v triatlonu. "Potřeboval bych si fyzickou kondici udržovat. Ale teď to vůbec nestíhám," podotýká.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů