Pátek, 29. března 2024

Nová těžba na Aljašce? Ekologové protestují

Nová těžba na Aljašce? Ekologové protestují
Arktidu, region, kde se podle amerických geologů skrývá nejméně pětina doposud neobjevených světových zásob ropy, budou využívat další firmy.

Americká vláda oznámila, že začne v aukci nabízet práva na průzkum zásob ropy a plynu na severozápadě Aljašky.

Federální úřad pro správu surovin začne přijímat nabídky příští měsíc, povolení se bude týkat Čukotského moře, které odděluje Aljašku od Sibiře.

K pronájmu se má otevřít plocha přes sto tisíc kilometrů čtverečních, tedy přibližně rozloha amerického státu Pensylvánie.

Ekologové jsou proti - výzkum a případná těžba podle nich znamená ohrožení velryb, ledních medvědů, mrožů a dalších vzácných savců.

Práva k průzkumu na Aljašce se v posledních patnácti letech neprodávala, mimo jiné i kvůli vysokým nákladům spojeným s těžbou z arktického kontinentálního šelfu.

Těžbu v Arktidě citelně prodraží také stavba ledoborců či tankerů "obrněných" vůči ledovým krám.

Energetický průzkum v tomto regionu je už tradičně předmětem sporů. Na Aljašce je nedotčená příroda, ale zároveň příslib zisků z jejího rozvoje.

Americké sektory Čukotského moře však ukrývají patnáct miliard barelů dobyvatelných zásob ropy a přes dvě miliardy metrů krychlových zemního plynu.

Úřady tvrdí, že nebude povoleno těžit blíže než osmdesát kilometrů od břehu, za účelem ochrany pobřeží. Ekologové ale nejsou spokojení.

Čukotské moře je domovem jedné ze dvou ohrožených populací ledních medvědů v USA. Jejich počet prudce klesl kvůli ztrátě přirozeného prostředí, způsobené mimo jiné oteplováním.

Síla ledu v Arktidě loni v létě klesla na nejnižší hodnoty od doby, kdy se v roce 1979 začala měřit.

"Šance, že tato ikona Arktidy přežije, výrazně klesnou, pokud se jejich poslední přirozené prostředí k životu promění v obrovské ropné a plynové pole," řekla agentuře AP Margaret Williamsová, manažerka kamčatského programu Světového fondu pro přírodu.

Kvůli záměru těžit ropu a zemní plyn z Beaufortova moře přiléhajícího k Aljašce už navíc loni v březnu podali místní obyvatelé na stát žalobu.

Americký Senát vyjádřil souhlas s otevřením arktické přírodní rezervace na Aljašce pro těžbu ropy v roce 2005. Návrh prošel nejtěsnějším poměrem hlasů a znamenal velké vítězství pro prezidenta George Bushe.

Využití nalezišť v aljašské divočině Bílý dům obhajuje tím, že se sníží závislost na ropě z Blízkého východu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů