Sobota, 20. dubna 2024

Putovní výstava o ekologické stopě od 7. ledna v Teplicích

Putovní výstava o ekologické stopě od 7. ledna v Teplicích

TEPLICE - Výstava Ekologická stopa: unese Země vaše kroky? bude od 7. ledna 2008 k vidění v Gymnáziu v Teplicích. Je určena především středním školám a druhému stupni základních škol. Zejména pro mladší děti je vhodný doprovod a výklad. Forma zpracování výstavy je velmi populární, ale téma je náročnější na přemýšlení.

Ekologická stopa byla vyvinuta jako vědecká metoda, je však mimořádně vhodná k popularizaci tak těžko uchopitelného konceptu, jakým je udržitelný rozvoj. Veškerou spotřebu zdrojů a produkci odpadů vyjadřuje jako jedno číslo - plochu země, která je potřeba k vyprodukování zdrojů a pohlcení, resp. zneškodnění odpadů. Toto číslo a jeho smysl je každému pochopitelný (i bez náročnější vědecké analýzy, která se za ním samozřejmě skrývá). Názorně a srozumitelně ukazuje rozdíl mezi udržitelným a neudržitelným čerpáním přírodních zdrojů a odhaluje zajímavé paradoxy.

„Výstava však nepředkládá hotové pravdy, ale chce především inspirovat k přemýšlení a k diskusi nad otázkami, které se týkají praktického života každého z nás, ale přesto na ně v každodenním shonu nemíváme čas,“ říká autorka výstavy Eva Rázgová. K jednotlivým diskusním tématům je možné vyjádřit se přímo na výstavě, nebo na internetovém fóru www.ekostopa.cz.

Vstup na výstavu je zdarma, pro třídy nebo větší skupiny je však třeba se předem objednat (viz kontaktní osoby níže). Průvodní text k výstavě ve formátu PDF (na výstavě bude k dispozici tištěná verze) lze stáhnout na adrese ekopolitika.cz.

„Představte si ekonomiku jako velké zvíře. Jak velkou pastvinu potřebujeme, abychom zvíře uživili? Velikost pastviny je ekologická stopa.“ Takto v roce 1996 přiblížili veřejnosti svou myšlenku sami autoři konceptu ekologické stopy - kanadští vědci Mathis Wackernagel a William Rees.

Metoda ekologické stopy se od té doby setkala s velkým zájmem vědecké i laické veřejnosti po celém světě. Pojem se stává v ekologické výchově tak populárním, že se už používá i v mnoha přenesených významech. I proto je třeba, aby se především žáci a studenti škol dozvěděli, jak mu mají rozumět. Školám a veřejnosti na Ústecku ekostopu v loňském a letošním roce prostřednictvím výstavy představuje pražský Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.

Projekt Ústavu pro ekopolitiku, o.p.s. „Uspořádání výstavy o konceptu ekologické stopy ve školách Ústeckého kraje“ je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

Výstava je obnovenou a pozměněnou verzí velmi úspěšné stejnojmenné putovní výstavy, kterou v r. 2002 realizovala společnost Iris, o.p.s. Výstava v letech 2002 2005 navštívila 15 míst v ČR.


Autor / zdroj: Barbora Šafářová

http://www.ustecko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů