Sobota, 20. dubna 2024

Země divoké přírody

Češi patří mezi největší cestovatele, ale nejsou určitě jedničky!
Země divoké přírody

Právě naši občané podnikají dobrodružné výpravy, o kterých se nikde nikdy nepíše, právě my jezdíme za poznáním klidně i na opačnou polokouli.

Jenom je trošku škoda, že často cestujeme dlouhé týdny proto, abychom uviděli něco, co máme doma! Ruku na srdce, kolik z vás ví, že v ČR rostou orchideje, že tu volně žijí želvy, vlci i medvědi, že v českých řekách plují lososi, a dokonce na našem území zimují orli! Exotická jména, která by si s naší zemí možná málokdo spojoval, jsou jen kulisou pro to, co je na naší zemi unikátní! Příroda, ve které se díky naší poloze setkávají jednotlivé typy krajiny tak, jak to nikde jinde na světě není možné. Proto k nám každoročně míří statisíce turistů ze zahraničí, aby si tyto divy prohlédli zblízka. Podobně jako my sníme o slavných místech Peru nebo Thajska, do České republiky létají lidé z jiných kontinentů, protože to, co je u nás, jinde nenajdou.

Schválně, máte procestovanou naši zem? Že se vám zdá příliš obyčejná?

Clipboard02_2.jpg


Asi nevíte, že jeden z plánů, který nosili v hlavách cestovatelé Zikmund a Hanzelka, se týkal České republiky. Naše nejslavnější cestovatelská dvojice měla zaděláno na cestopis o Československu. „Když jsme byli dlouhé roky na cestách a vzpomínali na domov, vždycky jsme si říkali, kolik toho je u nás unikátního. A že by si to zasloužilo samostatnou knížku,“ řekl mi Miroslav Zikmund při jedné z našich nesčetných debat. Tato věta mi v hlavě rezonovala několik let, až se proměnila v projekt Nejkrásnější výlety.cz a ve film, který se s trochou nadsázky jmenuje Česká republika – Země divoké přírody.

Procestoval jsem přes šedesát zemí světa, a až potom mi začalo docházet, že to, co máme doma, jsem nikde jinde neviděl. Něco podobného je na Novém Zélandu, něco ve Švýcarsku, ale to je všechno. Nesdělitelná informace. Jak vyprávět o unikátnosti naší země a přitom neupadnout do otřepaných frází na téma „co je doma, to se počítá“, „všude dobře, doma nejlíp“ anebo „doma je doma“.

Clipboard04_2.jpg

Nakonec jsem se vydal stejným směrem, jakým kráčela celá úvaha. Zavolal jsem několika přátelům, jejichž práce si vážím, a zeptal se jich na vlastní zkušenosti z cest – po čem se jim stýská, když jsou na opačné polokouli a těší se domů. Když jsem jejich popis podpořil natočeným materiálem, nabídlo se i obrazové srovnání světové divočiny s tou divočinou naší, kolébkou mou, matkou mou, v dědictví mi danou, zemí mou krásnou, zemí milovanou…

Na ploše jednoho půlhodinového dokumentu se tak setkala nejslavnější evropská horolezkyně Soňa Boštíková a Vladimír Šimek, pořadatel expedice, která objevila pramen nejdelší řeky světa, Amazonky. Spolu s nimi ve filmu vypráví speleolog Marek Audy o unikátnosti Moravského krasu, ale také o tom, jak s kolegy ve Venezuele objevili největší křemencové jeskyně světa! Ministr životního prostředí Libor Ambrozek uvede informace do reálných souvislostí a představí jedinečnou kulturní krajinu, kterou představují Bílé Karpaty. Nadšenec a profesionální filmař Hugo Habrman popisuje, jak se mu podařilo natočit neuvěřitelné záběry ryb v českých vodách, a zoolog Miroslav Šebela vypráví, jaké jsou samoobnovitelné mechanismy přírody.

"Když přijdu do českých lesů, vím, že jsem doma. Krajina u nás je laskavá, nemusím se obávat, že na každém kroku bude jedovatý hmyz, nemusím si dávat pozor na krokodýly. A přitom třeba na Šumavě pořád mám divoká místa, kde jsem sám a nikdo mě tam nenajde."
Vladimír Šimek, dokumentarista

"Ona příroda si umí poradit, jen jí to musíme umožnit."
Miroslav Šebela, zoolog

"Jezdí se třeba na Nový Zéland do jeskyní, ale kdo chce zkusit adrenalin, ať si udělá pár dnů čas a s jeskyňářským průvodcem proleze Rudické propadání! To je akce, kterou nezvládne každý, vyžaduje to dobrodruha."
Marek Audy, spelolog

"Kdybych někomu vyprávěla, že jsem několik dní šlapala ve sněžnicích divočinou v Jeseníkách, asi by se usmál. Ale přitom to je naprosto regulérní drsňárna, máš tam převýšení, máš tam mráz a nepotkáš jedinýho člověka!"
Soňa Boštíková, horolezkyně

"V našich vodách je ryb stejně jako v moři, ale musíš je vidět, musíš si na ně počkat. A to skoro nikdo neumí. Proto to dělám, tu svoji práci, abych to lidem ukázal!"
Hugo Habrman, filmař

Autor: Petr Horký

Foto: autor

Převzato z časopisu Cestopisy.

Aktuální číslo na stáncích obsahuje tyto články.

Objednejte si zvýhodněné předplatné časopisu Cestopisy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů