Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Autor článku "Trh s úspornými domy je v plenkách" (HN 17. prosince) má naprostou pravdu o katastrofálním přístupu české společnosti k úspoře tepelné energie v rodinných domcích.
Díky osmnácti letům zkušeností v tomto oboru však musím konstatovat, že vinu na tom nenesou občané, ale ti, kteří domy projektují a staví. Většinou je absolutně nezajímá, kolik uživatel stavby ročně za teplo zaplatí. Platí jediné pravidlo: rychle a levně postavit a poté prodat. Vše ostatní je podružné.
Minulý týden jsem oslovil s nabídkou ekologických tepelných izolací jednoho developera z Prahy s tím, že naše tepelné izolace vylepší tepelně izolační vlastnosti domů a ještě sníží náklady na stavbu. Nekompromisně jsem byl odmítnut s tím, že ho tepelná charakteristika domků nezajímá, jako důležité vidí, že domy bez potíží prodají.

Na devítikilometrovou trasu v okolí Chanovic a Pačejova se vydaly až tři stovky obyvatel a chalupářů z devatenácti dotčených vesnic. Letos se konal už pátý ročník protestního pochodu a jeho trasa byla delší, protože stát zvýšil plochu zkoumaného prostoru ze dvou set na tři sta hektarů. Fyzické průzkumné práce jsou sice teď pozastaveny, ale mají se obnovit příští rok. Do šesti let by pak měly být vybrány dvě ze současných šesti uvažovaných lokalit v Česku, mezi něž Chanovice patří. Lidé tu jaderné úložiště nechtějí, bojí se o své zdraví a také to,že klesne tržní hodnota jejich domů a pozemků.

Čínská vláda za poslední necelý měsíc schválila a odstartovala projekty zaměřené na komplexní úpravu a ochranu tří ekologicky zhoršovaných povodí na severozápadě země.
Projekty si vyžádají investice ve výši přes deseti miliard čínských jüanů.
Severozápad je ekologicky nejslabější oblastí v Číně a rovněž představuje velmi důležitou oblast z hlediska ekologické geografie. V této části země pramení Žlutá řeka, Jang-c´ a další hlavní řeky v Číně. Je to zdrojem vody a také písečných bouří. V uplynulých desítkách letech se tam vyskytovala tendence zhoršování ekologického prostředí kvůli klimatickým změnám, hospodářskému rozvoji a vlivu lidských aktivit. Čínská vláda teď věnuje dané otázce mimořádnou pozornost a snaží se upevňovat úpravu a ochranu tamní ekologie.

Ekologická tematika vstupuje i do ocenění reklamní efektivity. V rámci vyhlášení cen Effie Awards bude letos poprvé udělena The Green Effie Award. Šanci získat ji budou mít kampaně zaměřené na ekologickou problematiku, tedy například na udržitelný rozvoj, zdravý životní styl, úsporu energií, ekologické služby a produkty atd. Ocenění doplňuje již existující Effie určenou neziskovým iniciativám. Effie bude udělena 4. června 2008. Asociace komunikačních agentur(AKA), která uděluje ceny Effie v ČR, zelenou variantu neplánuje: "Jednu z kategorií tvoří už pár let sociální, kulturní a ekologický marketing. Samostatnou eko-kategorií pro marketingové kampaně s ekologickou tematikou však neplánujeme, nevidím důvod, proč to dělat," říká Jiří Janoušek, výkonný ředitel AKA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů