Úterý, 23. dubna 2024

Peníze unie by měly zlepšit životní prostředí v Pardubickém kraji

Peníze unie by měly zlepšit životní prostředí v Pardubickém kraji

Radnice větších měst v Pardubickém kraji chtějí letos investovat s pomocí státních a evropských dotací také do zlepšení životního prostředí. Nejvíce peněz chtějí získat Pardubice, naopak Chrudim investiční záměry nemá, zjistila v anketě ČTK.

Pardubice hodlají získat peníze na odbahnění a zprůtočnění Matičního jezera. V jezeře se v dostatečné míře neobměňuje voda, hromadí se v něm živiny a sedimenty. Investici město odhaduje na 40 milionů korun, řekl ČTK Jiří Čán z odboru majetku a investic radnice.

S pomocí dotací chtějí Pardubice uspořit na energiích opravami 18 budov, ve kterých sídlí městem zřizovaná školská zařízení. Město bude také žádat o peníze na nové vodovody a kanalizace v Lánech na Důlku, Starých Čívicích, na Hůrkách a Hostovicích, řekl Čáň.

Svitavská radnice se připravuje na modernizaci čistírny odpadních vod (ČOV), letos chce mít hotové projektové dokumentace, stavební práce mají začít příští rok. Od roku 2010 musí ČOV odpovídat novým normám, řekl vedoucí odboru životního prostředí svitavské radnice Marek Antoš. "Letos se také chystáme upravit sběrná stanoviště odpadů," dodal.

Orlickoústecká radnice doufá v to, že se jí letos podaří nově nabídnout třídění bioodpadů. V první fázi by se kontejnery na bioodpad měly objevit u rodinných domů, přibudou také další kontejnery na bílé sklo. "Stanovišť je ve městě stále málo. Nemáme vhodná místa, kam by mohla přijet technika, která odpad vyváží," řekla vedoucí odboru životního prostředí radnice Květuše Richterová.

Chrudimská radnice letos připravuje zejména projekty v cestovním ruchu, přála by si opravit kostel svatého Josefa nebo vybudovat turistickou ubytovnu, řekl místostarosta Petr Řezníček.

"Musíme opravit kanalizaci, ale vzhledem k tomu, že se netýká velkého počtu obyvatel, na žádnou dotaci nedosáhneme. Potřebujeme udělat protipovodňové opatření v Topolské ulici, ale dotaci opět nedostaneme, protože pozemky, kde bude poldr stát, jsou zatím ve vlastnictví privátních osob," řekl Řezníček.

V rozpočtu Chrudimi je letos asi 400.000 korun na regulaci populace holubů, monitoring ovzduší, likvidace černých skládek nebo rozšíření separačních míst, řekl vedoucí odboru životního prostředí Ivo Rychnovský.

zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů