Čtvrtek, 28. března 2024

Energie budoucnosti možná přijde ze soli

Energie budoucnosti možná přijde ze soli

Ve světě se zvyšuje úsilí o hledání skutečně využitelného obnovitelného energetického zdroje. Norská společnost Statkraft nyní přichází se zajímavým názorem. Zdrojem energie totiž může být obyčejná sůl.

Pro výrobu energie se využívá rozdílné koncentrace soli v kapalinách. Oddělíme-li slanou a sladkou vodu polopropustnou membránou, stěhuje se voda obsahující minimum soli směrem ke slané vodě a vytváří tlak, který může být přeměněn na energii.

Největší technologický problém spočívá ve filtru užívaném během osmotického procesu. Polopropustná membrána musí být dost propustná, aby dovolila sladké vodě protékat k vodě slané, ale musí zabránit tomu, aby zrníčka soli migrovaly opačným směrem. To, jak se tento požadavek podaří splnit, bude mít podstatný vliv na množství vyrobené energie.

Jestli má Statkraft pravdu a podaří se jí zrealizovat její plány, můžeme se těšit na ekologicky čistou energii, která by později mohla zajišťovat polovinu současné spotřeby energie v Evropě.

Zdroj: iHNed.cz, redakčně upraveno a zkráceno

www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů