Čtvrtek, 25. dubna 2024

České a německé děti se učí šetřit životní prostředí

České a německé děti se učí šetřit životní prostředí

České a německé děti se učí šetřit životní prostředí pomocí nových dvojjazyčných internetových stránek zaměřených na ekologickou výchovu v Euroregionu Nisa. Do zkušebního provozu je uvedla v těchto dnech liberecká obecně prospěšná společnost Venkovský prostor.

Děti tam najdou také přehled organizací zabývajících se ekologickou výchovou, informovala ČTK Kateřina Tandlerová z Venkovského prostoru. "Stránky jsou začleněny do webu společnosti Venkovský prostor a německé společnosti CSB Sachsen, zároveň jsou propojeny se stránkami zapojených škol," dodala.

Ekologové podle ní získali na projekt pro školáky prostředky z unie z Fondu malých projektů Interreg IIIA. Projekt, jehož cílem bylo zvýšit ekologické povědomí dětí a studentů, začal loni v srpnu a trval do konce roku. "Zorganizovali jsme vzdělávací akce a exkurze pro žáky základních a středních škol v Euroregionu Nisa. Zaměřili jsme se na praktické příklady ekologického zemědělství a péče o krajinu," přiblížila Tandlerová.

Partnery Venkovského prostoru byly sdružení Křesťansko-sociální vzdělávací institut Sasko a Saská zemská nadace pro přírodu a životní prostředí.

Školáci z Hrádku nad Nisou a německé školy v Hartavě navštívili společně několik biofarem a ekocenter v příhraničí, například ekologické výchovného centrum Střevlík v Oldřichově v Hájích nebo biofarmu Filoun v Plavech na Jablonecku.

Společné česko-německé akce podle učitelky základní školy z Hrádku nad Nisou Jany Večerníkové pomohly dětem získat nový pohled na ekologii. "Projekt nastartoval přeshraniční ekologickou výchovu a navíc podpořil partnerství škol," poznamenala.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů