Pátek, 29. března 2024

EU zvažuje, zda nezavést cla zemím znečisťujícím ovzduší

EU zvažuje, zda nezavést cla zemím znečisťujícím ovzduší

Evropská unie by mohla uvalit dovozní cla na zboží přicházející ze států, které nedělají dost v rámci boje s vypouštěním skleníkových plynů. Současně by mohla i zpřísnit svůj systém obchodování s emisními povolenkami. Vyplývá to z návrhů, které nyní zvažuje Evropská komise.
Podle těchto návrhů, z nichž citovala agentura Reuters, by si firmy ze zemí mimo EU vypouštějící hodně skleníkových plynů, musely kupovat povolenky na emise, které nyní fungují v EU. Otázkou však je, zda s tím nakonec komise přijde, protože zatím prý mezi jejími členy v této věci panují rozdílné názory. Navíc by to musely odsouhlasit i členské země EU. Praha si názor na zvažovaná opatření podle českých diplomatů bude vytvářet až podle toho, co EK nakonec opravdu položí na stůl.
Komise by měla 23. ledna zveřejnit balík návrhů, který má zajistit, že unie dostojí svým cílům v rámci boje s globálním oteplováním, které si stanovila v březnu loňského roku. EU se zavázala snížit emise skleníkových plynů do roku 2020 o nejméně 20 procent proti stavu z roku 1990. Návrhy, které komise zveřejní, by pak měly obsahovat i cesty, kterými by se unie měla vydat po roce 2012, kdy vyprší takzvaný Kjótský protokol.
Na rozdíl od EU se třeba Indie, Čína či USA, které do ovzduší vypouštějí nejvíc skleníkových plynů, ještě k žádnému závaznému snižování emisí nezavázaly. USA jsou také největším obchodním partnerem unie.
Myšlenka na zavedení nějakých cel na zboží ze zemí, jejichž přístup k emisím je benevolentnější, se líbí například Francii. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v říjnu kritizoval, že evropské podniky jsou vystaveny nekalé soutěži od společností ze zemí, které tak přísná opatření v boji s globálním oteplováním jako EU neuplatňují.
Komisař pro obchod Peter Mandelson nicméně upozornil na to, že by bylo složité takový krok realizovat v praxi, a navíc by to prý mohlo vést i k určitým konfliktům.

http://www.bhs.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů