Středa, 24. dubna 2024

V italské odpadkové krizi zasáhne armáda

V italské odpadkové krizi zasáhne armáda
Italský premiér Romano Prodi včera oznámil sérii opatření, která mají vyřešit krizi s domovním odpadem v jihoitalské Neapoli.

Armáda má vyčistit zóny nejvíce zanesené odpadky a v regionu budou postaveny tři spalovny.

V naléhavých případech budou vojáci oprávněni zasáhnout silou, uvedl Prodi po setkání s několika ministry své vlády.

Zdůraznil, že problém bude vyřešen s definitivní platností, a slíbil, že ukončí 14 let trvající naléhavou situaci s odpadem v tomto regionu. Na dobu čtyř měsíců byl jmenován zvláštní komisař, který bude dohlížet na řešení krize.

Vojáci odklidí přes 110 000 tun odpadků, které se od konce prosince hromadí v Kampánii, z toho 5200 tun jen v Neapoli.

Včera přijaté kroky mají také pomoci Kampánii, aby byla ve zpracování odpadu soběstačná a nemusela ho exportovat, jak je tomu dnes, kdy Itálie posílá odpad ke zpracování do Německa.

Prodi nijak nekomentoval střety mezi demonstranty a pořádkovými silami u skládky v lokalitě Pianura na okraji Neapole, jež trvají několik dní. V noci na včerejšek demonstranti zapálili jeden autobus a házeli kameny na policisty. Ti odpověděli granáty se slzným plynem.

Příčinou protestů je snaha místních úřadů zprovoznit úložiště odpadů uzavřené před několika lety kvůli zdravotnímu ohrožení obyvatel. Odpůrci skládky se také domnívají, že je na ní uložen jedovatý odpad pocházející ze severu Itálie.

Firmy svážející v Neapoli a okolí odpady přestaly pracovat koncem prosince minulého roku s poukazem na to, že už nemají odpadky kam odvážet.

Obyvatelé začali odhazovat domovní odpad na ulici a během několika málo dní se v některých částech Neapole i dalších měst zastavil běžný pouliční provoz.

Problémy s komunálním odpadem se v Neapoli i okolní Kampánii hromadí už od roku 1994, kdy úřady musely poprvé vyhlásit stav nouze.

Za problémy s odvozem a ukládáním odpadků stojí také místní mafie, která se zmocnila výnosného byznysu kolem recyklace tohoto materiálu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů