Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vláda chce motivovat dopravce k nákupu nových, ekologicky šetrnějších vozidel. Přispět by k tomu měl návrh novely zákona o silniční dani, který včera schválila. Sleva ze základní sazby daně se bude odvíjet od stáří vozu, nikoliv od emisních tříd Euro. Největší, 48procentní slevu budou mít majitelé vozů do stáří tří let. Naopak za nejstarší auta zaplatí podnikatelé více než dnes. Silniční daň se odvádí s určitými výjimkami za všechna vozidla určená k podnikání. Základní sazba například za kamionovou soupravu je 51.000 korun ročně

PRAHA – Pražský městský soud koncem měsíce projedná 30. ledna odvolání lidí, kterým vadí nadměrný hluk v okolí magistrály v ulici 5. května v Praze 4. Obvodní soud v polovině loňského dubna zamítl jejich žalobu na pražský magistrát.

Před podvodnicí, která obchází domácnosti ve Frýdku-Místku, vydává se za pracovnici magistrátu a snaží se vybírat nedoplatky za komunální odpad, varuje tamější radnice. „Na podvodnici nás 7. ledna upozornila jedna z obyvatelek města.

Všichni zákazníci Vodafonu mohou první čtyři měsíce roku 2008 využívat sněhové zpravodajství v mobilu zcela zdarma. Na portálu Vodafone live! jsou k dispozici aktuální kompletní informace ze všech hlavních českých zimních středisek. Vodafone pro sněhové zpravodajství využívá data od společnosti Sitour.

Ekologie je čím dál tím módnější nejen v případě výrobců automobilů, ale nově také spotřební elektroniky. Společnosti Panasonic, Sharp a Toshiba uzavřely aktuálně dohodu o vytvoření nové společnosti Electronics Manufacturers Recycling Management Company. Ta se má postarat o společný sběr a recyklaci jejich produktů v USA. Jednotlivé americké státy totiž začínají zavádět na elektronický odpad poměrně přísnou legislativu, o “své” odpadky už se tak v USA starají i Hitachi, JVC, Mitsubishi, Philips, Pioneer, Sanyo a další.

Stále více výrobku má označení eko. Co takové eko-reproduktory ze stoprocentně recyklovatelných materiálů? Papírové reprobedničky se prodávají v rozloženém stavu a poskládáte si je pěkně až doma. Jen mám obavu, že kvalita zvuku nebude moc oslňující. Cena za dvojici "reprokrabiček" je téměř 15 dolarů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů