Sobota, 20. dubna 2024

Pěstujte i přes riziko povodní. Kompenzace budou

Pěstujte i přes riziko povodní. Kompenzace budou

Praha - Zemědělcům, kteří budou pěstovat v lokalitách ohrožených povodněmi hospodářské plodiny, by měla být v případě zaplavených pozemků finančně kompenzována podnikatelská újma. Předpokládá se to v návrhu novely vodního zákona, který schválila vláda.

Jak přitom podotýká mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček, uvedená novela řeší sice existující, ale nepoužívaný institut území určeného k rozlivu povodně.

Peníze podle plodiny
"Úprava podporuje zachování stávající zemědělské nebo lesnické produkce na územích určených k výjimečnému zaplavení v případě povodní. Pokud by k takovému rozlivu došlo, bude škoda na zemědělské produkci kompenzována," uvedl Vorlíček.

Podle vrchního ředitele úseku vodního hospodářství ministerstva, Pavla Punčocháře, by byla zemědělcům vyplácena kompenzace za vodou zničené porosty na základě škodního protokolu.

Výše kompenzace by se přitom lišila podle rozsahu poškozené plochy a měnila by se na základě celé řady faktorů. "Podkladem pro kompenzaci by například měla být cena za příslušnou komoditu v tom kterém roce nebo výše nákladů na její produkci," vysvětluje Punčochář.
 
Kompenzace podnikatelské újmy při rozlivu vody na obhospodařované pozemky je součástí protipovodňových opatření. Do současné doby se povodňovým rizikům v záplavových oblastech mohli zemědělci v praxi bránit jen pojištěním úrody. Také proto se na značné části rizikových lokalit obhospodařují zejména travní porosty.

Schválená novela nicméně kromě kompenzací zemědělského podnikání obsahuje také institut vyvlastnění pozemků.

"Pro budování protipovodňových opatření je nezbytné mít zajištěny pozemky pro tato opatření, a proto přicházíme s novelou vodního zákona, která umožní v krajních případech pozemek pro stavbu vyvlastnit. Vyvlastnění je možné pouze v případě, kdy není možné pozemek získat jinak, například výkupem nebo výměnou pozemků za jiné," uvedl v odůvodnění novely ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Na prevenci před povodněmi počítá ministerstvo s celkem 14 miliardami korun. Kromě programu na odbahnění rybníků by měly být do roku 2012 tyto peníze využity například na zvýšení kapacity koryta řeky Moravy v Olomouci, projekty v Radotíně, Tróji a Zbraslavi, ochrannou hráz na řece Odře v Ostravě Hrušově a na další projekty.

Sníží se riziko
Sami zemědělci záměr ministerstva vítají. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství, Jaroslava Šebka, jde o pozitivní krok, který přispěje ke stabilizaci zemědělského podnikání v záplavových oblastech.

Stejně hodnotí ministerský záměr i předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. "Zemědělec hospodařící v rizikovém území bude mít díky kompenzacím určitou jistotu, která se pak může stát součástí jeho strategického podnikatelského záměru," konstatuje Jirovský.

Podle jeho slov "jsou opatření, která mohou v krajině snižovat škody z povodní většího rozsahu, žádoucí".

V praxi by tedy přijetí novely mohlo vést jednak k navýšení ploch osetých hospodářskými plodinami, jednak ke snížení rizika, a to zejména lokálních povodní.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů