Pátek, 26. dubna 2024

Saab 9-4X Biopower Concept: ekologický Švéd

Saab 9-4X Biopower Concept: ekologický Švéd
Saab si své dosavadní neúspěchy na poli SUV chce vynahradit. U modelu 9-4X mu v tom má pomoci i řada ekologických agregátů.

Na nové SUV od Saabu si sice ještě nějakou chvíli počkáme, protože zahájení prodejů je plánováno na rok 2009. První představení jeho „lihové verze“ ja ale už na spadnutí, veřejnost jej poprvé spatří na letošním autosalonu v Detroitu.

Pod kapotou vozu najdeme dvoulitrový turbem přeplňovaný agregát koncipovaný pro palivo E85, tedy kombinaci bioetanolu a benzínu. Motoru s výkonem 220 kW a maximálním točivým momentem 400 Nm sekunduje šestistupňová automatická převodovka. Zrychlení z klidu na 100 km/h zvládne vůz za osm sekund. Potěší i poměrně nízká kombinovaná spotřeba, která činí 10,5 l/100 km.

Samozřejmostí je inteligentní systém pohonu všech kol, který spolupracuje s aktivním diferenciálem XWD na zadní nápravě. Díky tomu dokáže diferenciál dočasně přizpůsobit distribuci výkonu na kola zadní nebo přední nápravy a také na jednotlivé strany. To může být užitečné zejména při dynamičtější jízdě va zatáčkách nebo při zdolávaní náročnějšího terénu.

Připomeňme jen, že Saab 9-4X je postaven na platformě Cadillacu BRX.

01.jpg 02.jpg 03.jpg
04.jpg 05.jpg
Saab 9-4X Biopower Concept

http://www.autorevue.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů