Pátek, 26. dubna 2024

V Blansku vznikne do dvou let nová kompostárna a středisko odpadů

V Blansku vznikne do dvou let nová kompostárna a středisko odpadů

Blansko plánuje do dvou let vybudovat sběrné středisko odpadů se zázemím pro technické služby. Na projekt za desítky milionů korun chce město žádat o dotace z evropských fondů. Ještě letos by měla začít také výstavba kompostárny na likvidaci biologického odpadu, v návrhu rozpočtu na tento rok je na ni vyhrazeno pět milionů korun. ČTK to dnes řekla starostka Blanska Jaroslava Králová.

Středisko pro nakládání s odpady ve městě již funguje, ale v provizorním režimu. "Cílem je ho zmodernizovat a dostavět. Areál střediska je navíc velmi rozlehlý, chceme tam proto vybudovat také provozní zázemí pro technické služby. Ty nyní sídlí v pronajatých prostorách," uvedla Králová.

Město má nyní hotovou projektovou dokumentaci, letos chce vyřídit stavební povolení a koncem roku žádat o evropské dotace. Kapacita sběrného střediska je vhledem k předpokládanému nárůstu odpadu naplánována na 2550 tun ročně, v současné době činí 1990 tun.

Stavba sběrného areálu bude podle vedoucího investičního odboru města Marka Štefana stát několik desítek milionů korun. "Rozpočet stavby zatím neznáme. Na výstavbu sběrného střediska odpadů můžeme získat dotaci až do výše 90 procent nákladů, na zázemí technických služeb patrně nedostaneme nic," řekl ČTK Štefan.

Dalších asi 25 milionů korun město zaplatí za kompostárnu, kterou chce začít stavět ještě letos. Hlavním důvodem je efektivnější likvidace veřejné zeleně. Tu nyní Blansko musí vyvážet na skládky, kompost bude možno naopak využít na hnojení polí a údržbu zeleně ve městě a okolí.

V zařízení budou kromě trávy a větví likvidovány také kaly z nedaleké čistírny odpadních vod a zbytky jídel z restaurací a jídelen ve městě. "Od roku 2010 budou muset obce podle nových směrnic dokladovat, jak likvidují odpady ze školních jídelen. Uvažujeme proto, že by kompostárnu mohly za poplatek využívat také okolní obce," dodala Králová. Podobně funguje například kompostárna v nedalekých Boskovicích, která vznikla před třemi roky.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů