Čtvrtek, 28. března 2024

Jihočeský kraj zdvojnásobil výdaje na ekologii

Jihočeský kraj zdvojnásobil výdaje na ekologii

ČESKÉ BUDĚJOVICE (WR) - Finanční prostředky vynaložené Jihočeským kraje na ochranu životního prostředí se v průběhu posledních třech let téměř zdvojnásobily. Za tu dobu celkem kraj vyčlenil na ekologii ze svého rozpočtu více než 812 milionů korun.

Zatímco konečný součet vynaložených peněz na granty, příspěvky, dotace i ekologická opatření a přípravu koncepčních dokumentů, vážící se k této problematice, činil v roce 2005 něco přes 188 milionů korun, vloni se již přehoupl přes 365 milionů Kč.

Jen prostřednictvím grantů a dotací na ekologii, jejichž konkrétní zaměření vycházelo z programu rozvoje kraje, obdržely právnické a fyzické osoby na jihu Čech v roce 2005 téměř 86 milionů korun a v loňském roce už 180 milionů. S dosud největším objemem peněz, s téměř 103 miliony korun, disponoval v uplynulém roce grantový program na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury. V téměř stabilní výši kolem 50 milionů korun se pohybovala každoroční částka, určená na řádné hospodaření v lesích.

Nejvýraznější posun zaznamenaly výdaje na ekologii v gesci odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví krajského úřadu, které se z ročních sedmi milionů korun vyšplhaly na 22 miliony. Vloni tak například kraj vydal jen na ochranu přírodních útvarů a živočišných druhů přes 15 milionů korun. Kampaň pro třídění komunálních odpadů podpořil v uplynulých třech letech šesti miliony korun.

Nemalé finanční prostředky směřovaly i na ekologická opatření v krajem zřizovaných organizacích. Jednalo se zejména o investice, doporučené pořízenými energetickými audity, jako například na zateplení budov, rekonstrukce kotelen, výměny oken a opravy střech, které spolu s úsporou tepelné energie mají v konečném důsledku i pozitivní ekologický dopad.

Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 777 600 033
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů