Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Síť diskontních prodejen Lidl dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu dva miliony korun za porušení zákona o odpadech. Jde o nejvyšší pokutu, kterou inspekční úřady dosud uložily obchodním řetězcům. Lidl ve svých prodejnách podle ČIŽP dostatečně nezajistil sběr použitých výrobků určených ke zpětnému odběru. Včera o tom informovala mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová. Lidl považuje výši pokuty za nepřiměřenou a proti rozhodnutí ČIŽP podal správní žalobu.

Výbor regionů dnes zveřejnil výsledky svého průzkumu zabývajícím se stupněm liberalizace evropského trhu s elektřinou a plynem. Závěry šetření poukazují na to, že se nedaří legislativu v této oblasti implementovat dostatečně rychle. Za příčinu lze považovat nedostatečná praktická pomoc ze strany Komise členským státům a regionům, které prozatím neimplementovaly legislativní rámec z roku 2003. Výbor regionů odmítá návrh na zřízení Agentury pro spolupráci evropských regulátorů a myšlenku právního oddělení výroby a dodávek plynu a elektřiny od distribučních sítí (tzv. unbundling).

Sdružení evropských zaměstnavatelů BusinessEurope varuje před návrhem Komise na změnu směrnice upravující evropský systém povolenek. Nová pravidla si kladou za cíl zpřísnit minimální emisní limity pro velká spalovací zařízení a středně velké provozy, které generují 20 až 50 MW, ale také pro takové činnosti jako je výroba desek na bázi dřeva a konzervace dřeva (ty byly dosud z působnosti směrnice vyjmuty). Provozy v těchto odvětvích budou muset splňovat emisní limity tak, aby bylo zajištěno, že všechny státy EU uplatňují stejnou úroveň ochrany životního prostředí. BusinessEurope upozorňuje, že navrhované změny přinesou vyšší náklady vedoucí následně k poklesu výroby, snížení investic do čistých technologií a zamezí inovačním krokům. Návrh bude letos projednávat Rada a Evropský parlament.

Muhtar Kent, nastupující CEO společnosti Coca-Cola Company, dostane v červnu zvláštní dárek. Reklamní agentura DiMassimo Goldstein se totiž chystá spustit kampaň na podporu ochrany životního prostředí, Muhtar Kent tak obdrží milion použitých lahví od slavného černého nápoje, každou se vzkazem uvnitř. "Kampaň má podpořit používání vody z kohoutku a větší použití znovu naplnitelných lahví," vysvětlil Mark DiMassimo, kreativní ředitel agentury. Ta prozatím nashromáždila asi 10 tisíc lahví. V nedávné době vyzvala své obyvatele k většímu využívání vody z kohoutku také některá velká americká města, jako např. New York či San Francisco. Podobný plán s konkurenty Coca-Coly agentura zatím nemá.

Reklamu, která byla uvedena vloni v létě na televizním kanálu BBC World, kritizovala ekologická organizace Friends of the Earth spolu s The Advertising Standards Authority (ASA). Jako zavádějící označily sdělení, že malajský olej je získáván ekologicky šetrným způsobem. V reklamě Malajského úřadu pro palmový olej (MPOC) jsou záběry palmových plantáží prostříhány snímky deštných pralesů a divočiny a doplněny komentářem, že "tyto stromy dávají život a pomáhají planetě dýchat", a tvrzením, že palmový olej je zde udržitelně produkován od roku 1917. Ekologové uvedli, že v době uvedení spotu nebyl dokončen systém posuzování udržitelnosti produkce palmového oleje, a tudíž byla reklama zavádějící. ASA jejich stížnost podpořila s tím, že MPOC tvrzením o šetrné produkci pochybila.

Loď s nákladom odpadu z Neapola privítala dnes skupina mladistvých výtržníkov v prístave Cagliari na stredomorskom ostrove Sardínia protestmi a hádzaním petárd a kameňov na príslušníkov bezpečnostných zložiek.
Pri zrážkach utrpel ľahšie zranenia poslanec opozičnej strany Forza Italia.
Regionálna vláda na Sardínii predtým vyjadrila pripravenosť prijať ďalší odpad z juhotalianskeho prístavného mesta, ktorý by mali na Sardínii aj zlikvidovať.
Ostrov, na ktorom pôsobí aj hnutie usilujúce sa o jeho nezávislosť, tak reagoval na výzvu premiéra krajiny Romana Prodiho. Ten apeloval na talianske regióny, aby pomohli pri riešení kritickej situácie v meste pod Vezuvom, kde sa nahromadilo 110.000 ton odpadu a kde sa bežná existencia stávala v uplynulých dňoch už utrpením.
Kým na Sardínii vyvolalo zakotvenie spomínaného plavidla emócie a nepokoje, zo samotného Neapolu hlásia pomalú normalizáciu situácie.

Světový fond na ochranu přírody včera odstartoval ekologické projekty v čínských provinciích Yunnanu, Guizhou a Sichuanu, které ochrání životní prostředí poříčí řeky Chishui. Doposud Světový fond na ochranu přírody už spolu s Čínou podnikl více než 100 projektů ochraňující životní prostředí, celkově investoval více než 300 miliónů čínských juanů.
Novinář získal tuto informaci na prvním Fóru o ochraně a rozvoji životního prostředí v poříčí řeky Chishui.
Řeka Chishui je jedna z mála řek, které nebyly rozvíjeny, také je důležitým přítokem řeky Jang'c. Podle ředitele projektů Světového fondu na ochranu přírody v Číně Zhu Chunquana, v roce 2004 jeho fond spolu s čínským výborem pro ochranu životního prostředí a rozvoj předložil projekty o úpravě ekologické prostředí v poříčí řeky Chishui a jezera Tai, také odstartoval výzkum úpravného projektu v poříčí řeky Chishui. Nynější provozní projekt o ochraně životního prostředí v poříčí řeky Chishui se podnikne pod základě tohoto výzkumu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů