Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo vyhraje soutěž o nejekologičtější dovolenou?

Kdo vyhraje soutěž o nejekologičtější dovolenou?

Kde jste strávili dovolenou? Na chalupě, u babičky, pod širákem, ve stanu, v hotelu, nebo třeba v bungalovu u moře? Co jste na dovolené podnikali? Chodili jste po lesích, nebo se opalovali na pláži? Vařili jste si na ohni, nebo chodili na hranolky do restaurace? Kam a jakým dopravním prostředkem jste jeli na výlet? Letěli jste letadlem, nebo jeli na kole? Cestovali jste vlakem, nebo autem? Kdo si zrekapituluje odpovědi na podobné otázky a zjistí, že dovolenou nebo výlet strávil šetrně k přírodě, může se přihlásit do soutěže Nejekologičtější počin na výletě či dovolené. Uzávěrka soutěže je v květnu letošního roku.


Soutěž vyhlásil Ekologický institut Veronica. A to již loni v červenci u příležitosti Dnů lidí dobré vůle na Velehradě. Připomněl ji u příležitosti mezinárodního Dne bez aut a Evropského týdne mobility loni v září. A oživil ji tento týden v pátek, kdy na ni prostřednictvím rozeslaného e-mailu znovu upozornil. A jak se lze do soutěže přihlásit? „Stačí poslat namalovaný obrázek, fotografii nebo celý seriál z výletu či dovolené s rodinou nebo partou kamarádů. Nebo napsat příběh, slohovku, úvahu. A také něco o sobě a přírodě,“ uvedla za pořadatele a pořadatelky Lucie Nováková z Ekologického institutu Veronica.

Příspěvky posoudí porota a za vítěze či vítězky vybere ty, jež dokáží i při odpočinku udělat šetrný krok k přírodě. Ceny pro budoucí vítěze a vítězky jsou zatím tajemstvím. „Určitě budou zajímavé a šetrné k životnímu prostředí,“ prozradila pouze Nováková. Jisté však už je, že vítězové a vítězky budou vyhlášeni a oceněni opět na Dnech dobré vůle – a to letos 4. července na Velehradě. Zajímavé práce navíc budou vystaveny v archeoskanzenu v Modré u Velehradu, kde tradičně probíhá program ekologických aktivit. „Příspěvky lze zasílat na Ekologický institut Veronica, Panská 9, 602 00 Brno. A to do května 2008. Musejí být opatřeny jménem, kontaktem a věkem autora. Na obálce musí být navíc uvedeno ekovýlet,“ uvedla Nováková.

Záštitu nad soutěží převzala předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques. „Věřím, že do soutěže přispěje velké množství účastníků, kteří vzbudí zájem o dovolenou prožitou v souladu s přírodou, a že se tak případné příští kolo této soutěže bude těšit ještě většímu zájmu,“ uvedla k tomu. „Právě ve chvílích volna, které se většina z nás snaží prožít v otevřené krajině, daleko od městského shonu, můžeme naplno vnímat blahodárnou sílu přírody a z ní později čerpat v pracovních dnech,“ dodala. Pokud si člověk uvědomí, že dovolená prožitá v souladu s přírodu je elixírem nejen pro tělo, ale i pro duši, nezáleží podle ní na tom, zda ji tráví v pošumavské vísce, nebo na písečných plážích u moře. „Mně samotné pracovní vytížení nedovolí vzdálit se do přírody na delší čas. O to vděčněji vítám, když se tu a tam vyskytne víkend, který mohu věnovat právě výletu do přírody,“ dodala Jacques.

Lidé tráví dovolenou různě, čím dál více se jich ale snaží, aby skloubili jak pohodlí, tak také šetrnost k životnímu prostředí. A jak strávila loňskou dovolenou například třiapadesátiletá paní Marie z Prahy? „S manželem jsme byli v termálních lázních na jižným Slovensku. Jmenují se Velký Meder a všem je vřele doporučuji,“ řekla gitĚ. „Všude jsme chodili pěšky, stravovali jsme se většinou zeleninou a ovocem. Všechno jsme si kupovali u místních obyvatel,“ dodala. Jelikož chtěli s mužem zhubnout, urazili pěšky denně plno kilometrů. A desítky kilometrů ujeli na kolech. Jediným neekologickým počinem byla prý doprava z Prahy – jeli autem. V soutěži by tedy podle slov Marie zřejmě neuspěli. Za nedlouho ji čeká další dovolená. Tentokrát ve Špindlerově Mlýně, kde se bude věnovat svému velkému koníčku – lyžování. Ubytována bude ve své chalupě, topit bude dřevem.

Skromně se snažila strávit loňskou dovolenou dvaačtyřicetiletá paní Alena původem z Brna, která nyní žije v hlavním městě. „Byla jsem na chalupě, kterou mám kousek od Brna. Jeli jsme tam s přítelem z Prahy autobusem, který považuji za pohodlný. A co jsem dělala? Lenošila, na zahrádce očesávala rajčata, kterými jsem se i hodně stravovala,“ uvedla pro gitU. Ovoce a králíky prý dostávali od sousedů, takže o jídlo měli částečně postaráno. Stejně jako o dobré víno, o které se prý soused s láskou stará a nepoužívá při tom chemikálií. Tím si zpříjemňovali volné dny. Ostatní potraviny nakupovali u místních prodejců a prodejkyň. „Večer jsem zatopila pevným palivem – nemáme zaveden plyn. To by byl pro soutěž určitě problém. Přesto, že se fakt snažím žít co nejšetrněji k životnímu prostředí, neuspěla bych zřejmě ani jinak. Myslím, že soutěž vyhrají lidé, kteří dovolenou netráví někde v domě,“ dodala pro gitU Alena.

S lidmi, kteří dovolenou léta tráví opravdu v přírodě, gitA také hovořila. Je to parta asi deseti lidí kolem padesátileté paní Hany z Příbrami. Nejčastěji podnikají dva typy dovolených. „Buď jezdíme na kolech a večer si lehneme pod širák, nebo jedeme jednoduše ´na vodu´, loděmi sjíždíme řeky a vždy večer si postavíme stany. Nakoupíme jídlo nebo zajdeme do hospody na něco teplého do žaludku,“ řekla za všechny gitĚ Hana. Obdobné typy dovolených ji baví. „Vyčistím si hlavu a zjistím, že alespoň chvíli mohu fungovat bez všeho toho luxusu, který mám doma,“ dodala. Občas však takovou dovolenou přece jenom prostřídá s pohodlím u moře. Tam se s tlupou přátel a přítelkyň přepraví letecky. „Ubytováni jsme v hotelu a volný čas trávíme buď u bazénu nebo na pláži,“ dodala. Nejvíce legrace ale podle svých slov prý pravidelně prožívá právě na lodi, když sjíždí české řeky. To by nevyměnila za nic.

Andrea Cerqueirová

Autorka je interní redaktorkou gitY.

Zdroj: http://www.ta-gita.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů