Úterý, 16. dubna 2024

Nový obchvat Sokolova si možná vyžádá další protihluková opatření

Nový obchvat Sokolova si možná vyžádá další protihluková opatření

Sokolov - Silniční obchvat Sokolova a Královského Poříčí, který byl otevřen v pondělí, si možná vyžádá dodatečné stavební úpravy proti hluku. Ten může přicházet nejenom z prostoru povrchového dolu Jiří, po jehož okraji nový obchvat vede, ale i ze silnice. Jeho hodnota by v konečném součtu mohla přesáhnout hygienické normy a obtěžovat obyvatele v Královském Poříčí.

ČTK o tom informoval náměstek hejtmana Jan Zborník. V jakém rozsahu bude nutné protihluková opatření realizovat, to ukáže až podrobné měření. Podle Zborníka není postup, kdy se o opatřeních proti hluku rozhoduje po zkolaudování stavby, zrovna obvyklý.

Vymínili si ho hygienici už při přípravě stavby. Měření budou asi dlouhodobá a mohou trvat až dva měsíce. "Měřit se musí za různých situaci a v různou denní dobu. Teprve to objektivně ukáže skutečnou hlukovou zátěž," poznamenal náměstek.

Součástí stavby obchvatu, která přišla asi na 154,5 milionu korun a platilo ji ministerstvo financí, je řada protihlukových zábran. Ty jsou ale umístěny jenom podél okrajů těžební jámy. Pokud měření ukážou, že bude nutné instalovat podél silnice ještě další bariéry, náklady s tím spojené zaplatí Karlovarský kraj, který se k tomu zavázal.

"O případné ceně bychom zatím jen spekulovali. Počkáme, jak dopadnou měření," dodal Zborník. Přibližně čtyři kilometry dlouhý úsek nové silnice vznikl jako součást koncepce odstraňování ekologických škod vzniklých při těžbě hnědého uhlí.

Ze Sokolova a Královského Poříčí odvede tranzitní dopravu ve směru na Kraslice. Na revitalizovaném území vznikla dvouproudová silnice včetně navazujících komunikací. Součástí akce byla i výstavba tří nových mostů, jednoho podchodu pro pěší, lávky pro parovod a chodníků.

Dokončení obchvatu na Kraslice je podle Zborníka první etapou rozsáhlého projektu, jenž je třeba realizovat v příštích letech. Na obchvat bude nutné připojit sokolovskou chemičku, což představuje náklady asi 140 milionů korun.

Dalších 480 až 600 milionů korun by měla stát zbývající část komunikace kolem obce Svatavy ve směru k budoucí rekreační oblasti Medard. Obě akce se připravují a stavět se může do dvou let. O investorovi ještě není rozhodnuto.

Vladimír Meluzín
http://www.iporadna.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů